Матей Матеев пита “Какво направих“ с изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:39, 23.11.2020

Живописецът Матей Матеев си задава въпроса „Какво направих”  в най-новата си изложба, която се открива на 24 ноември от 17 до 19 часа в галерия „Възраждане”. Маестрото отново ще изненада почитателите си с нови творби.

„Новата изложба на Матей е с название „Какво направих“, но аз бих я кръстила „Нежност и страст“. Всяка нова изложба на твореца разкрива нови страни от необятната му фантазия. Матю е винаги изненадващ и непредсказуем и винаги успешен. В тази изложба цветовете се борят за надмощие; те са ту драматични, ту артистични, ту нежни, ту екзотични ... и мога да продължа с още много епитети, защото картините са като необузданата палитра на твореца. Над всичко е непобедимата дива красота на природата и страстната натура на художника Матей Матеев”, казва галеристът Краси Алексиева.

Матей Матеев е роден през 1945 г. в Кюстендил. Завършва Художествена академия при проф. Александър Поплилов със специалност „Приложна графика”.Живее и работи в Пловдив. Члене на СБХ и Дружеството на пловдивските и бургаските художници. Работи живопис. От 1976 г. има 45 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в общи национални и международни изложби. Организатор и консултант на над 40 общински международни пленери в Пловдив. Организира първия частен пленер през 1990 г., а от 1998 г. – пленери с галерия „Бараците“. От 2004 г. до 2017 г. е председател на Управителния съвет на най-старото пловдивско читалище „Възраждане“.  От 2017 г. е член на УС на „Пловдив 2019“. Член е на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“. Основател е на първия международен симпозиум по живопис „Пловдив от твореца сътворен“ към Ротари клуб. От 2015 г. е удостоен  с почетното звание „Следовник на Народните будители“. От април 2016 г. е дописен член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). От 2017 г. организира младежки пленер по живопис „Творецът“. През 2019 г. организира пленер по живопис в Медицински университет – Пловдив.