Мащабна изложба на юбилярите в пловдивското изкуство показва галерия “Капана“

  • от PlovdivTime
  • 10:37, 03.11.2022

Дружеството на пловдивските художници отново представя творци - юбиляри в тазгодишното издание на колективната изложба „5/6/7“ с куратор Костадин Отонов. Изложбата се открива навръх Архангеловден – 8 ноември, в 18 часа в галерия „Капана“ и ще може да се види до 27 ноември.

Заиграването с цифрите в заглавието е свързано с навършването на кръгла годишнина на авторите – 5, 6 и 7 десетилетия. Всяка от цифрите е в различен цветови код – жълто за 50-годишните, синьо за 60-годишните и червено за „най-зрелите“ 70-годишни автори. Общият им брой е 13, нещо като отказ от всякакъв фатализъм, свързан с възрастта. Този път се отдава почит на двама известни автори, които не дочакаха своя юбилей – доц. Дечко Дечев (75 г.) и Христо Стойчев (75 г.).

Най-млад сред художниците в изложбата е Георги Щърбев, който отбелязва 50 годишнина. 60-годишни са Борис Богданов, Борис Стоилов, Ангел Гешев, Николай Рогачев, Васил Тенев, Дамян Христов. На 70 са Снежана Фурнаджиева и Емилия Арабаджиева, а на 70+5 – Вълчан Петров и Жорж Ру. За пореден път пловдивската публика може да се наслади на една прекрасна селекция от зрели автори, които са се доказали в художествения живот на Пловдив.

Изложбата е част от Календара на културните събития и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.