Мартин Джачков показва “Омагьосана душа“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:12, 27.07.2022

Мартин Джачков поставя двадесет картини на изложба в сърцето на Пловдив пред бившата сграда на БНБ от 8 до 31 август. Името на експозицията е „Омагьосана душа“, а осем нови портрета се представят за първи път пред публика. Артистът от десет години твори в Париж в един от най-трудните жанрове на изящното изкуство – рисуването на портрети. Той е признат майстор на поетичния колаж. Чрез поетичните имена на картините си и символиката в тяхната материя, артистът рисува магията на човешката душа.

Мартин Джачков е роден в Ловеч, където завършва езиковата гимназия. След което го приемат в клас за пластични изкуства в град Монпелие. В цяла Франция има само 4 подобни класа, за всеки от които ежегодно кандидатстват по 25 000 души. Той е един от 20-имата, които приемат. Първото поприще на българския артист е модният дизайн. В Монпелие създава своя марка - "Джачков", просъществувала активно 4 години, през които изгражда своя клиентела с редица известни имена. Мартин работи само с кожа и създава облекла уникат. Марката "Джачков" достига до дефилета в Лондон и Париж, а сред клиентите му е Летисия Холидей - бившата съпруга на покойната френска легенда в рокендрола Джони Холидей.

Първото нещо, което е нарисувал в живота си, е портрет на Пеги Гугенхайм, който е излаган в Лондон. Изработва го със специфична техника и постига успеха много преди да започне да учи в парижката Академия за изящни изкуства. Докато следва, продава дизайнерските си дрехи на знаменитости, създава свое издателство, а портретите му вече са част от колекциите на най-големите колекционери на изящно изкуство в Европа и Америка.

Творба на художника стои до оригинал на Салвадор Дали, а посланикът на САЩ в Париж купува една от първите му картини. Жанрът "поетичен колаж" измисля сам. От 2016 г. до момента Джачков е направил над 180 колажа. Понякога някои колажи изискват повече от 200 часа, за да бъдат създадени и завършени, а всеки съдържа между 500 и 4000 парченца хартиени образи. 

Всичко е тук, събрано в милиарди парченца хартиени образи. Българските рози, в които потъва автопортрета „Има един Мартин“, Айфеловата кула и магията на нощта в портрета „Черен пипер“, плът oт мраморни образи на Пиета и рисунки на Пикасо, заключени в кожения корсет на тялото на портрета „Увиснал в невъзможен траур“, красотата на безсмъртие в портрета „Туритопсис“, белези, глад и невинност в картината „Гладен и свят“ и много други. Ако други художествени творби изискват време, за да бъдат усетени и разбрани, то картините на Мартин Джачков не дават покой на окото щом те попаднат в него. Всички детайли в тях държат в напрежение и предизвикват възприятията на публиката, сякаш редове на поезия, в която всяка дума е избрана с цялата си тежест и с прецизност, а когато човек прочете целия образ, открива истина. Опитайте се да си представите портрет на Джачков без дори един от образите, които присъстват в него, а който на пръв поглед няма никакво място там… Невъзможно е. Освен с пиктурална виртуозност, най-впечатляващо е чувството за материя, пространство, цвят и символика, които художникът разгръща със замах в своите картини.

"Искам моите картини да дишат, а публиката да остане без дъх. Пред бялото платно съм на война, сякаш жив човек стои под водата на река и трябва да го видя. Но водата ту блести, ту залива го на по-дълбоко и после пак го виждам ясно. Когато не мога да го видя физически, виждам най-добре душата му с моята душа. И тогава имам чувството, че хартията вали по платното като вода - капка по капка и образ по образ. В процеса на работа се стремя да стигна до момент на такъв разгар, в който мога да загубя представа за всички техничности и да подчиня очите си на това, което виждам с душата ми", разказва Мартин Джачков.

За гостуването си под тепетата той казва: "Пловдив е моят Париж в България. Не мога да опиша вълнението си, че имам шанса да представя моята работа именно на пловдивската публика. За мен е чест моите картини да бъдат видяни в града на магичния Златю Бояджиев. Имам картина, която се казва „Ближа въздуха“, именно въздухът в Пловдив ми е най-вкусен в България, изпълнен с един сладък и вълнуващ заряд на българщина. Щом пристигна в Пловдив се чувствам специално и съм вдъхновен. Благодаря на община Пловдив за поканата".

Експозицията „Омагьосана душа“ може да бъде видяна от 8 до 31 август пред бившата сграда на БНБ на ул. „Райко Даскалов“, а след това 19 септември до 2 октомври на алеята до фонтан „Деметра“ в Цар Симеоновата градина.