Марияна Панова и Евгений Арабаджиев - артисти на годината на Пловдивската опера

  • от Мария Луцова
  • 10:37, 28.01.2024

Марияна Панова и Евгений Арабаджиев са носители на наградата „Артист на годината на Опера Пловдив за 2023“. Те бяха избрани след гласуване на публиката на музикалната институция, а в онлайн анкетата гласуваха 946 човека. Панова е отличена за превъплъщението си на Алис Байнике, а Арабаджиев – за Гомес Адамс, в мюзикъла „Семейство Адамс“.

Поощрителна награда в категорията се присъжда на Матей Минчев – артист от „Академия Опера Пловдив“ за ролята на Пъгсли в мюзикъла „Семейство Адамс“. Матей получава златна зрителска карта за всички спектакли на Операта през 2024 г.

„Артист зад кадър“ стана Петя Димова – репетитор на балетната трупа за работата ѝ в подготовка на спектаклите „Ана Каренина“ , "Лешникотрочката", "Исус Христос Суперзвезда", "Дългата Коледна вечеря", "Евита".

Колективната награда за високо постижение в нова продукция  гласувалите присъждиха на оркестъра и хора на институцията за юбилейния гала концерт „70 години Опера Пловдив“ с диригенти Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и Григор Паликаров и с диригент на хора Драгомир Йосифов.

„Освен моралните награди, отличените колеги получават и парична премия”, обявиха от операта.