Мария Райчева показва колорита и романтиката на Пловдив в изложба

  • от PlovdivTime
  • 10:30, 22.10.2020

Мария Райчева представя вълнуващата изложба „Пловдивски следобеди“ от 28 октомври в галерия "Аспект".

"Преди дни галеристката Олга Петрова ме попита имам ли друга връзка с Пловдив, освен емоционална. Отговорът ми е – и да, и не. Да, защото родовите ми корени са от Тракия, макар и малко по на изток. И може би затова, когато съм тук, в тази част на България, всеки път усещам особено вълнение. Всеки път, пътувайки от София  по магистралата, след спускането от прохода насам,у мен се събужда една необяснимарадост – от пейзажа на спокойно ширналите се пъстроцветни земи, увенчани от синевата на Балкана и Родопите, от опияняващите свободни простори. От завръщането към детските спомени… Тракийският въздух е друг. Тракийското слънце е различно.

А Пловдив? Откровено мога да кажа, че това е мястото в България, което,свързано с другата ми професия на екскурзовод, посещавам най-често. С времето опознах и все повече обиквам Пловдив – с романтиката и колорита на Стария град, с изтънчената атмосфера на модерния град. Със своя  аристократизъм и изящество на архитектурата той не оставя равнодушен никой творец", разказва авторката.

Именно това е и нейното вдъхновение.Сградите в центъра и околните улички не спират да я очароват със своята живописност. Всеки път светлината и сенките разкриват нови, невиждани досега от нея детайли.

 

"Преоткривам за себе си нови и нови ансамбли и мотиви по тесните калдъръмени улички на Трихълмието, в пъстротата и глъчката по Главната улица, които ме изкушават да ги претворя на платното… Фасади, прозорци, балкончета, врати, пасажи - окъпани в светлината на деня…Низ от гледки,събуждащи сетивата и вдъхновяващи за творчество, завършва Мария Райчева.

До 17 ноември ценителите ще могат да видят Пловдив - такъв, какъвто е в нейните очи и в сърцето ѝ.