Мариета Голомехова и Красимир Ранков с награди от Международния фест “Соло акт“

  • от Мария Луцова
  • 09:46, 08.04.2024

Мариета Голомехова и Красимир Ранков бяха отличени на Международен фестивал на монодрамата "Соло акт", който завърши вчера в Габрово. Церемонията бе в Червеното фоайе на театъра, домакин и организатор на събитието. И двете награди с пловдивски адрес са за моноспектакъла "Старецът и морето" по Ърнест Хемингуей, който бе сред 13-те селектирани във фестивалната програма. Журито, което излъчи победителите, бе с председател Аглика Олтеан и членове - Михаил Мутафов, Петър Влайков, Надежда Петкова и Ивайло Ненов.

Мариета Голомехова бе отличена в категория "Изкуството на художника в моноспектакъла" като автор на сценографията на едно от знаковите представления на пловдивския театър. Красимир Ранков заслужи приза "Изкуството на актьора в моноспектакъла" за мъжка роля за Сантяго - героя във великата новела на Хемингуей.

„1/3 от живота ми е пряко свързана с морето, с морската професия. Работех във флота, на кораба „Смели”, после като брегова охрана. После слязох на брега, корабът тръгна и няма как – станах артист”, разказва актьорът Красимир Ранков.

„Човек трябва да определи мястото си в морето. В тази жестока и необятна шир са нужни маяци. Щастлив съм, че почти в края на творческия ми път се случи шансът да разкрия всичко онова, което съм научил от живота. Когато прочетох текста на Александър Секулов, в почти всяка реплика откривах прашинка от своя живот. В този моноспектакъл ще видите истинския Красимир Ранков”, допълва актьорът и признава, че това ще е една дисекция на живота му. Две са темите, които ще разчете публиката – едната е, че човек трябва да се опитва да се бори, а другата – за съвестта. Всеки ще трябва да си отговори на въпроса имаме ли правото оцелявайки, да убиваме околните – физически и духовно.

Фотография: Георги Вачев