Малки и големи правиха книги брошки в работилница на Гребната база

  • от PlovdivTime
  • 10:55, 21.11.2022
Десетки пловдивчани от всички възрасти посетиха през уикенда интерактивната изложба „Книгата – От камъка до пиксела“, разположена до Младежкия център на Гребната база. Тя представя интересни факти, свързани с развитието на изкуството на книгата през различните исторически периоди – от Античността до днес, увлекателно разказани в образователни табла в няколко модула. Част от фотографиите към текста, снабдени с QR кодове, препращаха любознателните посетители към Уеб приложение и показваха добавена реалност. В изложбената част бяха показани модели, които представят напълно автентични, работещи технологии от миналото, образци и макети, изработени чрез синтез на класически и модерни технологии: дървообработване, металообработване, 3D моделиране и принтиране.
 
Посетителите имаха възможност и да разлистят уникални издания на книги, експонирани в изложбата, които онагледяват развитието на изкуството на книгата – като хартия, печат, оформление, изработка.
 
Различни демонстрации на интересни техники за шиене на книга и подвързия показаха в творческите работилници художниците Аделина Васева, Калина Илиева, Мария Неделчева и Александър Гьошев. Голям интерес и оживление предизвика работилницата, в която децата и техните родители участваха наравно в направата на малки книжки-брошки, които се сглобяват по схема с подшиване в цвят по избор. Изработени от специална хартия и подвързия, след намокряне, те се превръщат в материя, наподобяваща кожа.
Автор на проекта „Книгата – От камъка до пиксела“ е пловдивската Фондация „Про Либрис“. Той ще бъде представен в 4 поредни години. Всяка година темата на изложбата ще е различна. Темата за 2022г. е „Книжно тяло и подвързия“. Следващите издания ще са посветени на „Калиграфия“, „Илюстрация“ и „Печат“.
 
Изложбата гостува два последователни уикенда в открити пространства, заедно с творческите работилници. На 13 и 14 ноември тя бе позиционирана в район „Тракия“ пред книжарница с мисия "Надежда", а на 19 и 20 ноември - до Младежкия център на Гребната база.
В момента се мисли за подходящо място за нейното експониране през зимния сезон, така че да продължи да бъде активна, а децата и подрастващите да могат да се включват в разнообразни творчески работилници. Една от целите на Фондация „Про Либлис“ е разработването и участието в проекти, насърчаващи създаването на художествени обекти в областта на графичните изкуства и изследователска дейност. Проектът „Книгата – От камъка до пиксела“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града.