Македонският “Трибуна“: Велешани и гостите на града ще помнят дълго постановката „Одисей”

  • от PlovdivTime
  • 09:42, 26.09.2022

Пресата в северномакедонския град Велеш реагира с емоционален текст за гостуването на Пловдивския драматичен театър на фестивала „Стоби”. Трупата представи едно от знаковите си представления – „Одисей”. Ето какво написа изданието tribuna.mk  в специален материал, посветен на гостуването на българските артисти:

„Актьорите от Драматичен театър-Пловдив снощи във Велешкия театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот”  представиха пиесата "Одисей" по Омир.  Пълната зала се изправи на крака с бурни аплодисменти след прекрасното им изпълнение. Велешани и гостите на града ще помнят дълго постановката „Одисей” не само с майсторската игра на актьорите и актрисите, но и с фантастичните визуални ефекти, музика и хореография.

Гостуването на театъра от Пловдив във Велес е част от програмата на XIX Международен фестивал на античната драма „Стоби”.

Спектакълът „Одисей“ е разказ за пътя на човека към себе си, срещу себе си, отвъд себе си, който под режисурата на Диана Добрева органично вплита драматургичния текст на Александър Секулов, в който са използвани стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев, сценографията и костюмите на Мира Каланова, хореографията на Деян Георгиев, дизайн-визуализациите на Петко Танчев, музиката на Петя Диманова,

По-нататък ви показваме галерия от самото събитие и видео с дългите аплодисменти, които актьорите и създателите на този прекрасен спектакъл заслужаваха.”

Александър Секулов, чиито талант стои зад драматургичния текст, също описа преживяването на трупата и благодари на всички съучастници в пътуването:

„Още не съм свалил обущата и бързам да напиша тези думи на дълбока, искрена благодарност и възхищение от хората във Велешкия драматичен театър – за гостоприемството, за разбирането, за приятелството, за приемането. Срещнахме и открихме нови приятели, с които живота става по-уютно място. Директорът на театъра и куратор на фестивала Сашо Димоски, целия български културно-информационен център в Скопие, посланик Ангелов, сърцатата и неуморима Антония Велева, както и всички колеги от всички театри в Северна Македония, които дойдоха, съпреживяха, анализираха, ръкопляскаха, споделиха, радваха се. Пътешествие на сърцето бе това за целия многоброен екипаж на спектакъла „Одисей“ – сценични работници, гардеробиери, осветители, театър майстори, гримьори, реквизитори, озвучители, отговорници за сценичната механизация, помощник-режисьори, организатори, както и на всички, всички актьори, които пътуваха през деня и нощта, за да са на линия, на целия творчески екип, които винаги обираме на преден план аплодисментите, но и за миг не забравяме, че зад нас има цяла армия от прекрасни, сърцати хора.”

Фотография: Атанас Величков