Майсторите в Пловдив нараснаха с деветима (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 17:47, 12.12.2016

Деветима занаятчии получиха майсторски звания днес в Етнографския музей в Пловдив. Церемонията се състоя в деня на свети Спиридон, покровител на еснафа от стари времена. Облечените в народни носии членове на Регионалната занаятчийска камара проведоха традиционното си шествие до църквата „Света Богородица” в Стария град.

В храма освен обичайната молитва към светеца, бе отслужена и молитва за упокой на душите на загиналите при взривовете в Хитрино.  Самата церемония по посвещаване в майсторско звание започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите.

В деня на национален траур занаятчиите отбелязаха своя ден без музика и хора. В чест на свети Спиридон  бе раздаден курбан и сложена обща трапеза (зиафет), каквато е традицията в този ден още от епохата на Възраждането.

Преди век по време на ритуала най-старият майстор и водач на еснафа – устабашията, е препасвал с червен пояс новоприетите в гилдията и им е дарявал инструменти. Накрая ги е плесвал зад врата с думите: „Стани като мен!“ Старите пловдивски майстори предупредиха новобранците да ги почитат и да не газят вода пред тях.

Свети Спиридон е покровител на грънчари, медникари, керемидчии, тухлари, абаджии и всякакви други занаятчии. В края на XVIII и началото на XIX век в Пловдив мощно се развиват търговията и занаятите, като водещо място заема абаджийския еснаф. Празникът на занаятчиите е възстановен през 1999 г. и днес се отбелязва за 17-и път.