Магията на Ягодина и Родопите оживява в изложба на Хинко Хинков в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:56, 30.03.2024

Живописецът Хинко Хинков гостува със самостоятелна изложба в галерия „Аспект” , която ще бъде открит с вернисаж на 3 април от 17 до 19 ч.

„Когато в далечната 2008 г. го поканих за пръв път да направим изложба, той беше напълно непознат на пловдивската публика, а днес, след 16 години и седем самостоятелни изложби в „Аспект”, той е обичан и ценен от пловдивчани и аз се радвам, че успях да наложа един толкова интригуващ художник”, разказва галеристката Олга Петрова.

Настоящата изложба се случва след тригодишна пауза и съдържа платна, създадени през този период.

„Хинко е особен художник – самобитен и самоук, той през целия си съзнателен живот се издържа като творец на свободна практика и разработва свой собствен стил в пейзажната живопис. В експозицията присъстват пейзажни сюжети от околностите на Плевен. „Зимен ден“, „Заскрежена долина“, „Ягодина“, „Утро в Родопите“, „Ескиз от Белене“, „Широка Лъка“, „Март“, „Април“са някои от заглавията в експозицията. Всяка картина представлява реално съществуващо място, като много характерно за Хинко е използването на един и същи сюжет, разработен и представен по няколко различни начина – като цветова гама, настроение, внушение. Техниката му е обработена и шлифована през годините и стилът му на живописване е разпознаваем и често определян като наивистичен, по-скоро като наивен реализъм. Картините на Хинко Хинков носят своя неповторима атмосфера -  малко носталгична, малко романтична, сякаш художникът съзнателно се стреми към едно ретро звучене, опитвайки се да предаде на зрителя своето светоусещане и разбиране за живота”, допълва Петрова.

Изложбата може да бъде разгледана до  23 април.

Снимката е илюстративна