Реставрират ценни карти от колекцията на библиотека “Иван Вазов“

  • от Мария Луцова
  • 11:05, 13.10.2023

Географските карти от фонда на Народна библиотека „Иван Вазов” ще бъдат реставрирани и съхранени в специални кутии с дарение от 105 кг полиетилен. С материалите от  „Асенова крепост“ АД екипът  на най-голямото книгохранилище у нас след столичната библиотека ще изработи тубуси, с които ще заменят найлоновите пликове, съхранявали до този момент колекцията. Така близо 5000 карти ще оцелеят за поколенията, които ще могат да ги ползват за информация. В момента специалистите от библиотеката правят инвентаризация на колекцията, за да се пристъпи и към реставрация.

Един от най-ценните екземпляри е Първата българска карта, която е замислена като помощна карта за обучението в училище. Името ѝ е „Карта на Днешна България – Тракия и Македония и на прилежащите земли” и е част от фонда „Ценни сбирки”. 
Това е най-старата карта на България, съставена от българин и отпечатана на български език. Тя е с размер 97 на 76 см.

Аналите на библиотеката сочат, че картата е рисувана, писна и литографирана от Александър х. Руссут. Оформена е едноцветно, а само границите на държавите и областите са с двуцветен бордур. Релефът е изобразен с щрихи, които придават пластичност. На картата са транскрибирани хиляди имена на държави, исторически области, планини, реки, населени места.  Като източник е използана картата на френския картограф Пиер Лапи "Общ карта на Европейска Турция".

Лапи е потомък на българи от Русе, заселили се в Кронщад (днес Брашов, Румъния) - град със значителна колония от българи. Завършва висше техническо образование в Санкт Петербург и Париж. Вероятно във френската столица изучава картография. Има сведения, че заедно с Георги Сава Раковски се е готвел да направи подробна етническа карта на българските земи. Най-важното е, че архивът на карти е пълен с цялата информция, която ще вдъхнови публиката.

"Библиотеката ни има огромна и много ценна колекция. Важни в нея са не само старите карти, но и такива от по-новото време - от 50-те и 60-години а 20 век, защото в по-голямата си част са единични бройки. В НБ "Иван Вазов" на практика се съхраняват всички издавани през годините карти на България", разказва Васка Тонова от екипа на библиотеката.

Най-важните от тях са част от фонда "Ценни сбирки", за който се грижи главният библиотекар д-р Петко Георгиев.