Магична изложба на Васил Чакъров вдъхновява Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:38, 23.04.2023

Творчеството на забележителния художник  Васил Чакъров-Чак (1934 – 2018 г.) ще бъде представено в галерия „Капана” на 28 април от 18 ч. Тя ще продължи до 28 май. Изложбата  представяв неговата истинска сила – акварела. 

Изложбата е  част от по-голям проект на Ружа Маринска, която ни напусна в края на 2022 г. Приживе доц. Маринска, едно от най-значимите имена в българското изкуствознание, смяташе Васил Чакъров за изключително явление в българската живопис – и в акварела и написа: „Акварелът, на който се е посветил Васил Чакъров, е също един избор , съответстващ на характера. Труден избор. В тази техника – синоним на лекота и волно вдъхновение, Васил Чакъров гради, а преди това мисли, с напрежение едва ли не всеки разлив на петното. Акварелите му не приличат на ничии други. В тях има картинна плътност и особена сериозност“.

 „Въпреки че много от сюжетите на художника са взети от Самоков, няма да разберем нищо, ако спрем дотук. Нали всеки живее не само във физическото пространство на близката реалност, а обитава пространства далечни и отдавна отминали? Така и Чакъров. Живее в Самоков, а духът му витае в изкуството на големите майстори, от които се е учил, с които не престава да общува през дългите дни и нощи на самотно търсачество. Без да пътува, като истински пътешественик той е преминал през пространствата на толкова картини, книги, филми“, отбеляза още тя.

Изложбата  може да бъде видяна в Градската галерия от  28 април до 28 май.  

Васил Чакъров е роден на 30 април 1934 в Багренци, Кюстендилско. По-голямата част от живота му минава в Самоков. Рисува акварели, маслена живопис, прави графики и карикатури. Носител е на Националната награда „Захарий Зограф“ за 2008 (споделена с Магда Абазова). Има изложби в Софийска градска художествена галерия, в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в София, в галерия „Лоран“ в София“, множество галерии в София, в Самоков, Кюстендил, в галерия „Ромфея“ - Пловдив, Сливен, Благоевград. Негови картини са в сбирки в Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и други страни в Европа.