„Магаре” с Красимир Доков и философско късометражно кино в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:30, 18.03.2023

Късото кино от селекцията на „Кинематограф” се завръща в Пловдив с една специална вечер, посветена на „Загадката на човешкия живот”, на 21 март от 19.30 ч. в Bee Bop Cafe.

„Очаква ни една вълнуваща и провокативна селекция от философско и поетично късометражно кино, която ще ни разходи из широкия спектър от радост и мрак, битуващи вътре в нас. Ще ни провокира да се замислим коя е непонятната есенция, която изгражда нашия вътрешен свят, каква е същността на човешкото въображение и какво се крие в онази област, която наричаме с редица различни имена като душа, дух, психика, съзнание или пък мозък. Загадка, която се оказва също толкова безкрайна, недостижима и разнообразна, колкото е и безпределното вселенско пространство”, канят организаторите.

Акцент на програмата ще бъде филмът „Магаре“ (2021) на Мартин Негрев. След дълъг изключително успешен фестивален път и редица награди, лентата ще гостува и на сцена на „Кинематограф”, заедно с нейния режисьор. Филмът разказва за особена дилема, пред която се изправя пенсионер (актьорът от Пловдивския драматичен театър Красимир Доков), живеещ в обезлюдено село, с единствения си другар - магарето. Това е история за самотата, за привързаността, за липсата и за онази невидима и деликатна материя, която ни превръща в човеци.

Ще можем да се насладим на още една българска премиера - "10 секунди" на режисьора Евгения Танева. Филм, който ще ни пренесе на ринга в разгара на боксов мач, където Александра (Мартина Апостолова) си спомня за ключовите моменти, довели я до тази битка.

В програмата са включени още филми от Австралия, Финландия, Япония, САЩ и Великобритания.

„Човешкият крак е достигнал до най-недостъпните и необикновени местности на нашата планета, изследвали сме най-високите точки на повърхността, промушвали сме се в недрата на пещери и сме се потапяли до дъното на морета и океани. Изглежда сякаш не са останали много места, недокоснати от човешкото любопитство. В противовес на това, екипът на „Кинематограф” е решил да ни припомни за една мистерия, която продължава да бъде изненадващо непозната, въпреки че всеки от нас има достъп до нея. Става въпрос за човешкия дух”, аргументират избора си на тема организаторите.