Владимир Левчев представя “Смъртта и бог“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:57, 22.12.2022

Владимир Левчев ще представи пред пловдивската публика новата си книга „Смъртта и бог” на 22. декември от 18 часа в Изследователски център-музей „Тракарт” на ул.  „ Княз Александър I Батенберг" 25.  В нея се проследява връзката между духа и науката, Бог и науката и границите на човешкото. Книгата е свързана и с романа на Владимир Левчев "Астероид", който изследва същия кръг от теми и проблеми. Това е най-новата книга  на един от най-утвърдените български поети, преводачи и публицисти на нашето съвремие.

Владимир Левчев е автор на 15 стихосбирки, издадени в България, и 4 в САЩ, както и на множество статии и есета. Роден е през 1957 г. в София и завършва Английската гимназия, а след това и Националната художествена академия. По-късно визуалното изкуство повлиява силно върху поезията му. Като ученик се увлича по всичко, стига да е в сферата на историята, философията, а за кратко и на религията. Обмисля да се запише в Духовната семинария, но го разубеждава баща му, поетът Любомир Левчев.

След началото на прехода започва да работи във в. "Демокрация", издание на СДС, а през 1991 г. създава и "Литературен вестник" заедно с Едвин Сугарев, Ани Илков, Румен Леонидов, Миглена Николчина и други. През 1994 г. Левчев получава стипендия Фулбрайт и заминава за САЩ, "уж за 2 години“, но остава 13. Там Левчев защитава магистратура по изящни изкуства, преподава и издава 4 книги. Към момента той работи в Американския университет в Благоевград, където преподава литература и творческо писане, по-конкретно поезия. Освен Т. С. Елиът, е превеждал на български стихове на Гинзбърг, Хенри Тейлър и Висоцки.