Любомир Калудов представя “Големите и малките реки“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:14, 07.06.2023

Любомир Калудов ще представи книгата си "Големите и малките реки (истории от едно изчезнало село)" на 30 юни от 18 часа в културен център "Тракарт". Авторът е поет, писател, публицист и фотограф. По професия е лекар, хирург. Разказите в сборника се връщат към едно неотдавнашно време, когато на тридесет километра от границата се проверяваха паспортите. В тази ивица, след надписите „гранична зона“ имаше села, живееха хора в спрялото им сегашно, изгубено минало и неясно бъдеще време. Българската граматика е достатъчно сложна, но дори и в нея няма такива глаголни времена.

„Книга, която изненадва с огромния философски потенциал, който се крие в нейните диапазони“, казва Проф. Светлана Стойчева.

Любомир Калудов живее и работи в Бургас. Завършил е Медицинската академия в София и има квалификация по различни направления в общата хирургия. Специализирал е пластична хирургия в България, Чехия, Турция и Русия. Множество публикации на конгреси и международни форуми. Основател на клиниката по изгаряния и пластична хирургия в Бургас. Има няколко самостоятелни фотоизложби в България и Италия и награда за фотография в Кьолн (Германия). Публикува свои текстове във различни печатни и електронни медии. Автор е на самостоятелни проучвания на долмените в Странджа. Участва с доклад в международен симпозиум на БАН за Мегалитите на Балканите /България, Гърция, Турция и Испания/. Правил е съвместни проучвания с Тракийския университет в Одрин и проф. Бексач. Носител е на награда "Хеликон" на писателското дружество на Бургас и награда "Пегас" за най-добра книга от бургаски автор.

Автор е на стихосбирките „Римувани фотоъгли“ и „Склад за стари чувства“, хумористичната "Скъпи Тъпчо" и сборника разкази "Големите и малките реки".

Модератор е Виделина Гандева.