Любо Нейков, Гъмов, Румен Угрински и компания гостуват с “Женитба“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:19, 09.02.2020

Театрална формация "Мелпомена" гостува в града под тепетата с култовия си спектакъл – комедията „Женитба“ от Гогол. Представлението ще се играе на 23 февруари от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов". В продукцията на ДКТ "Константин Величков"- Пазарджик участват Любомир Нейков, Станимир Гъмов, Румен Угрински, Роберт Янакиев, Моню Монев, Васил Витанов, Снежана Макавеева, Албена Павлова, Жанина Стоилова и Невена Бозукова. Режисьор на спектакъла е Лилия Абаджиева, сценографията и костюмите са дело на Васил Абаджиев.

“Женитба” е създадена през 1842 година и определена от Гогол като “съвсем невероятно събитие в две действия”. Въпреки че е писана преди близо 200 години, ни дава да разберем, че възможността за изкушение се корени в самата човешка природа – такава, каквато е била винаги. И по-точно в нейната исконна двойственост, в посятата в нея сякаш вечна вражда между сетивността, тялото, интелекта, духа, между чувствата, емоциите, страстите и повелите на дълга, морала, съзнанието, разума.

Остроумието на Гогол и отношението му към несъзнаваното в “Женитба” е естетическа сублимация на силата на изкушението като влечение, чувство, страст, в конфликт с моралния дълг, който спира да различава доброто от злото. Човекът е загадка в света и може би най-великата загадка. Представата ми за театралното е свързана с изследването на живота на духа, с изследването на човека между реалното и въображаемото, между високото и низкото, между божественото и демоничното. Но представата ми за театралното е свързана с пристрастието ми към преувеличеното и ироничното. Гогол, според мен, като в някакво криво огледало ни дава да се видим, да се погледнем отстрани. Преувеличава до пароксизъм подвластността ни на вечните ни копнежи и желания. Именно като в някакво криво огледало ни показва как именно те – чувствата, емоциите, страстите, увличат човека във въртопа на живота; правят човека безсилен да се съпротивлява и го завличат към дъното или бездната, ако… Ако срещу тях не се изправи с достатъчно сила разумът, съзнанието за дълг, които единствени могат да опазят човека в границите на човешкото. В света на желанията невинни няма, разказва за своя прочит на пиесата Лилия Абаджиева.

Спектакълът не се препоръчва за лица под 16 години. Може да закупите онлайн билети само за най-добрите места в салона чрез www.pricelesstickets.bg.