Литературен салон Spirt&Spirit представя „Трева и звезди“ на Станислава Станоева

  • от PlovdivTime
  • 10:12, 21.02.2023

Литературен салон Spirt&Spirit представя „Трева и звезди“ на Станислава Станоева на 21 февруари от 19 часа в Петното на Роршах. Модератор е Александър Секулов. Тя е издадена от "Жанет 45" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

"Светла носталгия за едно порастване и малко тъжната ирония на вече порасналия – такива са историите, събрани в тази книга. С тайните сили на носталгията можеш да видиш, че очите на баба ти върху черно-бялата снимка от други времена са зелени, растящият може да напише писмо на Анджела Дейвис (да го спаси от лекарката, която всеки ден му бие инжекции), после да попадне в ръцете на учителите (които си мислят, че от тях няма по-умни на този свят, поне докато си в ръцете им), а порасналият опрощава всичко това. Така в „Трева и звезди“ спомените за порастването се превръщат в разкази. Добри разкази", пише за "Трева и звезди" Христо Карастоянов.

"Детството като една от най-плодотворните, но и трудни теми в литературата, съчетано с уменията на автора да разказва и точността, с която езикът прихваща материалното измерение на живота, превръщат сборника с разкази „Трева и звезди“ в своеобразна психологическа и топографска карта на фетишите и местата на колективна памет от времето на соца и годините след това. Сборникът може да послужи на всички, които са любопитни да разберат що е „спарче“, кои книги, плочи и изпълнители, кои семейни градски теми и легенди са кръстосвали сенки в живота ни. Тук, подобно на изровени цветни стъкълца, картините от света на героите се сменят една след друга в калейдоскопа на автобиографичната памет", отбелязва и Екатерина Григорова.