„Лято в Стария град“ кани малчуганите на куклен театър, гостуват 3 забавни спектакъла

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 16.06.2024

Три изключително забавни куклени спектакъла ще забавляват малчуганите в рамките на фестивала „Лято в Стария град“, съобщават организаторите от агенция „Антракт“.  Режисьорът Петя Недева ще буди интереса на децата към различни сфери от живота и ежедневието. Спектаклите ще бъдат в двора на къща "Иван Черноземски“  на ул. „Цанко Лавренов“ 5 в Стария град. След тях Петя Недева организира и забавни уъркшопове, в които най-малките се включват с огромен интерес. В своите представления актрисата обединява петте си големи страсти – музиката, кукления театър, танца, изкуствата и работата с деца. Гледа на себе си като на разказвача, който пътува със своите истории и напомня важните неща, които скрояват живота, а също забравените и изоставените мечти. 

Входът за всички представления е БЕЗПЛАТЕН! 

Първият спектакъл е на 17 юни, от 10.30 часа, а в него децата ще се срещнат с горделивия скакалец Сенди, който по трудния начин разбира, че в живота малките неща са точно толкова важни, колкото и големите. 

"ПРИКАЗКА ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА"

Историята е за младия и горделив скакалец Сенди, който обича и иска да прави само големи, дълги скокове. Дори напуска училище, защото намира уроците за малките скокове за загуба на време. Но нещо се случва и Сенди е принуден да се откаже от своето надменно и грубо поведение. Благодарение на другите персонажи и случки той разбира, че в живота малките неща са точно толкова важни, колкото и големите.

Историята се пресъздава от актьор и кукли. Представлението е интерактивно и учи децата както на мъдростта на приказката, така и на съчувствие и разбиране към другите.

Сценична адаптация: Павла Манова и Петя Недева
Кукли: Павла Манова
Авторска музика: Петя Недева
В създаването и записването на музиката участват ученици
от Музикално училище “ Любомир Пипков”

 

Вторият спектакъл е с дата 11 юли, а началото е в 10 часаМястото на срещата не се променя – „Къща Иван Черноземски“ в Стария град. 

"МАЛКОТО ЗЪБЧЕ"

Това е история за едно Зъбче, което много, много, ама много обича сладко и никак, никак, ама никак не иска да се мие.
Но един ден след Голямо похапване… идват Кариесите и Зъбчето се оказва в Голяма беда! Как ще му помогнем?

Кой може да помогне на Малкото Зъбче? Разбира се някой, който знае всичко за зъбките. Той ще сложи всичко в ред, а децата ще се забавляват и разберат колко е важно да се грижат за зъбите си, за да са здрави. Заповядайте да разведрим тази не винаги лека тема с кукли и забавни герои, които ще можете да отнесете вкъщи, за да стане миенето на зъбките любима игра.

Автори: Павла Манова, Петя Недева, Деси Минчева
Сценична реализация и изпълнение: Петя Недева
Кукли : Петя Недева и Павла Манова
Авторска музика: Петя Недева

 

В третия спектакъл, малчуганите ще се запознаят с процеса по създаване на музика. Той ще бъде на 8 август, от 10 часа в двора на „Къща Иван Черноземски“.

МУЗИКАЛНИЦА

Героите в този авторски куклен спектакъл идват от музикалния свят. Главният герой Додо Ресол е гмуркач откривател на забравени тонове. В безкрайния Океан на Звуците живеят многобройните потомци на два големи рода – потомците на Тон и потомците на Шум. Къде се намира този Океан? Във Великата Тишина, разбира се – на стъпка от там, откъдето извират Всички неща.

Един ден Додо обаче не може да посети Океана на Звуците, а трябва непременно да намери песничката на едно делфинче в беда. И както става в живота, той среща Някой, който има ключа и знае пътя. Ритъмчо и господин Метроном са част от приятелите, които Музикалница ще включи в приключението.

Представлението е интерактивно. Публиката се включва, за да спаси заедно с Додо песничката на делфинчето.

 

ЗА АВТОРА:

Петя Недева е творец, който в работата си обединява големите си страсти – музика, куклен театър, танц, изкуства, работа с деца. Завършва Средно музикално училище "Христина Морфова” в Стара Загора със специалност фагот и продължава образованието си в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност "Актьорско майсторство за куклен театър" при пионера на съвременното куклено изкуство в България - проф. Атанас Илков. Завършва с магистърска степен. Съосновател е на първия Образователен театър в София.

Успешно представя с колеги българското театрално изкуство на международни сцени - Лондон (Великобритания), Ню Йорк (САЩ), Германия, Монреал и Ванкувър (Канада), Улан Батор (Монголия) и др.

Музиката остава като основен, водещ елемент в работата ѝ. Създава авторска музика за много детски театрални спектакли, последният от които е “Малката морска сирена” на театър “София”. Работи с деца за раждането на нови творчески пространства, обединявайки и развивайки творческия и житейския си опит. Тя е съавтор и в един от най-успешните проекти в Пловдивския куклен театър -  „Кой съм аз“ – спектакъл за деца до 3 години. 

Спектаклите са част от програмата на тримесечния фестивал „Лято в Стария град”, който е част от Културния календар на град Пловдив и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.