Лесно е да си в уредена страна, България е предизвикателството

  • от PlovdivTime
  • 23:20, 11.12.2016

Момичета и момчета от първите по рейтинг гимназии в Пловдив преди два месеца основаха Менторския съвет на Общество „Nota Bene“. Те са отличници с изявени таланти в различни области. Менторите се запознаха с кандидатурите на всички ученици, предложени за стипендии, а след това с тайно гласуване отсяха най-добрите.

81 младежи от 8 до 12 клас в пловдивските училища, всеки месец ще получават по 100 лева, за да развиват своите таланти. Математици, литератори, певци, танцьори, фотографи и други творци вече са членове на „Nota Bene“.В поредица от статии PlovdivTime.bg  и TrafficNews.bg ще представят менторите от училищната скамейка. Всеки от тях отговори на въпросите от предоставения им „лексикон”. 

 

- Представете се с няколко думи. 

- Казвам се Мария Владева, ученичка в Езикова гимназия "Иван Вазов" с немски език в 11-и клас

- Хобита и интереси?

- Обичам да чета, слушам музика, гледам сериали, творя собственоръчно. Имам известен интерес в областта на рисуването, за сега просто удоволствие, на физиката, на психологията. Харесва ми извън учебното време ми време да е запълнено с ползотворни дейности.

- Любима книга, писател, филм, актьор, песен, музикант, картина, художник и сентенция. Обяснете защо ви харесват?

- Любима книга? Може би "Полу лош" или "Куршум за двама".

Любим писател - Дейл Карнеги, кара те да се замислиш над обикновените неща в отношението с хората и как с малко може да се постигне много.

Любими сериали - Game of thrones, American horror story и много други.

Любим актьор - Evan Peters , Marie Avgeropoulos.

Любима песен- в момента е  Mr bachata - Mathe mou.

Любим изпълнител- много са, но Andrea Bocelli.

Сентенция: „Силен като вол и почти толкова умен“. Бащата Shakespeare said: 

''I always feel happy''.

Do you know why?

Because I don't expect

anything from anyone!

Expectations always hurt.“

- Каква искате да станете, къде и какво ще учите след като завършите гимназия?

- Не знам все още какво искам да стана, но съм сигурна, че не искам да е нещо статично, а общуване със нови и нови хора, нови идеи, проекти, странности. Все повече се замислям над варианта да си остана тук в България.

- Текущи проекти, с които се занимавате?

- Участие в клуб „Квант“ по физика и състезанията организирани от него. Ментор съм в Общество „Nota Bene“. Надграждане на школата по „Социални умения“  с цикъла  „Лидерски умения“ и участие в организираните уъркшопове. Втора година членувам в школата по мениджмънт в ОДК и  надграждане в областите на търговията и маркетинга. Посещавам  академия „Синдикат“  в областта- „Модерни методи на мислене“. Целта ми е да добия  опит и практика в областта на творческото мислене, инициативността, предприемачеството, социалните умения, презентирането, уменията за изразяване чрез творчество. Планирам да организирам кампания, стимулираща четенето и посещението на библиотеките от младежите в Пловдив.

- Разкажете някаква история – спомен от вашето детство или история за Пловдив, която ви е впечатлила? 

- Преди баба и дядо гледаха кучета на село, за по половин година пребиваваха там, но имаше едно на име Мечо, което остана в сърцето ми, мил спомен от детството. Помня как ме дърпаше с ролерите, как ме събаряше като тръгнеше да си играе. Беше каракачанка, огромен и много обичлив. И след като го дадохме на стопани как ми съобщиха, че си е отишъл, смело защитавайки новия стопанин.

- Кои според Вас са основните проблеми пред развитието на младия човек в днешна България?

- Според мен  това е отношението, тежестта, която се пада, едва ли не младите да преизградят всичко сами и наново. Много по-лесно е да се иде в уредена страна, в която работиш за себе си. Предизвикателството е тук в България да започнем да работим заедно, за да се стигне ново ниво, за да се поставят основите на среда, в която малцина ще се замислят да напускат.

- Как виждате ролята на общество „Nota Bene” в подкрепа на младите хора?

- „Nota Bene“ е като стъпка към промяната, самата идея да подпомагаме и развиваме нашето общество. Имаме възможност да разработим сами кампании, които са важни за нас, което малко хора биха се наели да правят и спонсорират.

- Занимава ли Ви се с обществени проблеми? Какви каузи бихте подпомогнали и защитили?

- Да, искам да се занимавам с обществени проблеми! Стига каузата да ми изглежда значима, няма значение тематиката и адресатът.