Легендарният хор на Турецкий ще пее безплатно на Бунарджика в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:19, 23.10.2020

Известният руски ансамбъл „Хорът на Турецкий” в тази трудна пандемична година направи невъзможното - по време на затворените граници между държавите обиколи за 10 дена половин Европа с музикалния проект „Песни за победата“.  „Хорът на Турецкий” заедно с дамската му формация Soprano ще пее и у нас на 1 ноември от 14 часа на паметника на Альоша в Пловдив. 

„Това е истинско  чудо! Почти никой от обкръжението до последно не вярваше, че това е възможно. Трудната работа на екипа,  бих казал инат в добрия смисъл на думата, силата на мисълта, вярата и, разбира се, подкрепата на Бог ни помогна да се озовем в този труден момент на централните площади в Европа с турнето „Песни на победата“. Пътувахме през 6 държави и 8 града - Виена, Братислава, Будапеща, Любляна, Торино, Рим, Дрезден и Берлин. Специални благодарности на правителството на Москва, Министерството на външните работи на Руската федерация за тяхното доверие и подкрепа, както и на нашите чуждестранни колеги“, казва Михаил Турецкий, основател и продуцент на групите. 

Проектът „Песни на победата“ съществува от 5 години. Тази година артистите го осъществяват под мотото „Музика за мир и здраве“. Музикантите  отбелязват, че актуалността на подобни събития тази година е специална. Такива концерти облекчават социалното напрежение у хората, зареждат ги с положителни  емоции. Градовете бяха домакини и на онлайн излъчване, което привлече около 1 милион зрители по време на турнето. 

„Музиката лекува! Въпреки факта, че сега на концертите повечето зрители са с маски, ние все още виждаме тяхната реакция - през техните очи, жестове, аплодисменти. Чувстваме взаимност. Те се нуждаят от този еликсир! Хората са щастливи. Заедно изпълняваме молитвата за мир и здраве на седем  езика”, споделят солистите на хора. 

„Преди 75 години нашите предци ни дадоха мирно небе над главата. Сега сме изправени пред ново историческо предизвикателство - пандемия. Но съм сигурен, че заедно ще преодолеем всичко. Тази обиколка е като минно поле в смисъл, че правилата, наредбите, зоните на COVID-19 в страните се сменят всеки ден. И всички ние се опитваме да се адаптираме към това. Няколко дни преди старта на турнето концертът в Прага беше отменен, поради рязкото влошаване на епидемиологичната обстановка в града, а вече по време на обиколката, площадът в Братислава се промени за един ден заради новите словашки разпоредби. На всеки 72 часа целият ни екип правеше COVID тест точно на сцената след концерта. Условията са спартански. Но изкуството изисква жертви. Правилата за зрителите също са се променили. Сега има място за сядане, социална дистанция, безплатна предварителна регистрация за събития и ограничен брой места на площада“, подчертава Турецки. 

Нестандартната ситуация през 2020 г. изпрати изпитания и изисква от артистите понякога нестандартни спонтанни решения ... И така, на концерт в Рим, няколко минути преди началото на сцената неочаквано падна порой, водна бомба, която унищожи абсолютно цялото оборудване - екрани, звук, светлина, повреди и седалките. В такава атмосфера концертът не можеше да се проведе и артистите приютиха публиката в огромен хангар, където организираха импровизиран концерт - само с живи гласове, акапела. 

„Невероятно, никой не си отиде. До последната песен хората пееха с нас! Имахме невероятна синергия и концертът се оказа много емоционален ” - казват солистките от арт група Soprano.

За първи път проектът "Песни на победата" се състоя преди 5 години в Москва на хълма Поклонная, където събра рекордните 150 000 души. След това, през 2017 г., изпълнихме  „Песни за победата” в Берлин на централния площад, събирайки 20 000 зрители и 8 милиона гледания в интернет. Даде ни огромен тласък! Проектът ни се превърна в международен маратон. През 2018-2019 г. „Песни за победата” бяха изпълнени на 2 континента в 14 страни по света - Австрия, Франция, Италия, Германия, САЩ, Канада, Китай и др. 

Концертът на хор „Турецкий” при паметника на Альоша в Пловдив ще бъде с максимален капацитет от 1000 зрители. Организаторите ще осигурят спазването на всички предписани противоепидемични мерки, социална дистанция и носене на маски. 

Концертът е безплатен.

Kоментари

коментар
Ненков
10:17, 30.10.2020
Отговор

Пак ще си препикават територията!

коментар
Людмила
13:12, 25.10.2020
Отговор

Хочу.попасть на концерт Турецкого в пловдив это моя любимая группа как можно это осуществить---?'0888281994 мой номер.

коментар
Снежана
09:37, 25.10.2020
Отговор

Большое спасибо! Молодцы! Ждём Вас!

коментар
Иванка Шопова
05:40, 25.10.2020
Отговор

Само братушките могат да го направят!

коментар
Теменужка Балабанова
05:04, 25.10.2020
Отговор

Ще бъда на концерта! Благодаря ви!

коментар
Ангел
21:30, 24.10.2020
Отговор

С желание ще посетя събитието. Ще ми бъде интересен репертоара на концерта.

коментар
Маргарита Павлова
14:26, 24.10.2020
Отговор

Гледах в зала "Сила" и ми е трудно да намеря думи, с които да изразя чувствата, които ме завладяха по време на концерта. Невероятни певци, истински професионалисти. С най-голямо удоволствие бих ги гледала пак.

коментар
Екатерина Милкова
22:26, 23.10.2020
Отговор

Обичам да ги слушам! Сега ще се радвам и да ги видя!

коментар
Станка Богданова Хйдарова
15:43, 23.10.2020
Отговор

Прекрасно! Ще бъдем там!