Лъчезар Бояджиев показва „Кристо за начинаещи” в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:50, 02.08.2022

Художникът Лъчезар Бояджиев ще представи проекта си „Кристо за начинаещи“ – инициатива за изкуство в градска среда, в галерия „Sarieva” на 5 август от 17 ч. Събитията в рамките на инициативата ще продължат от август до ноември.

Интересът на Лъчезар Бояджиев към творчеството, практиките и методите на Кристо и Жан-Клод датира от десетилетия. Познанството на художника с вече напусналите нашия свят творци – от още по-отдавна. За първи път обаче Лъчезар Бояджиев разработва проект като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството, считан за експерт по тези въпроси.

Проектът на Бояджиев е озаглавен „Кристо за начинаещи“. Под това название авторът има предвид, че Жан-Клод, която си отиде през 2009 г., и Кристо, който си отиде през 2020 г., са напълно взаимнозаменяеми, така както беше при тях приживе.

„Смъртта на „Кристо и Жан-Клод“ прави от всички нас, които се интересуваме от тяхното дело, начинаещи. Новото начало поставя нови въпроси за живота на изкуството след смъртта на автора, за активирането на наученото тук и сега, за набавянето на ресурс и „проучвателен мандат“, споделен между художник, домакин на проекта, публика, медии, спонсор, град и т.н., който да води към ново разбиране за изкуството в обществената среда”, казва авторът.

Целта на проекта не е създаването на идоли или кумири, а активирането на обществена среда, в която разговорите, дебатите, обглеждането на различни възможности, локации, средства за намеса в градската среда, и най-вече динамичният поглед към бъдещето през художествените „герои“ на миналото, ще се поместят в полето на наследството, преди още то да е „застинало“ като материал за паметници и други институции на паметта. Да създаде пространство на мъдростта, в което се свързва днешният живот на града – Пловдив, с практиките на съвременното изкуство като средство за създаване на общности.

В програмата на проекта се предвижда както експонирането на макети и визуализации, така и тяхното активиране в обществената среда – градска, медийна, виртуална, през съучастието на граждани и колеги. Паралелни изложби, акции и лекции, които обговарят безкрайните възможности на изкуството да създава условия за случване на бъдещето през критичния поглед към миналото. Проектът на Лъчезар Бояджиев, галерия „Sarieva” и фондация „Отворени изкуства“ е проект, който ще гради среда, в която се случва един споделен процес на фантазиране. 

Организациите и авторът продължават сътрудничеството си в интереса си към публичното пространство и реализирането на съвместни проекти през годините.

Проектът се реализира с финансовото съдействие на „Едногодишен грант 2021 г.“ на Национален фонд „Култура“.

ВИЗИТКА:

Лъчезар Бояджиев (1957, София) е сред най-изтъкнатите художници, родени и работещи в България. Автор с богата международна практика, той е публична личност с ясна критична позиция на балканската и международната художествена сцена. Като художник, куратор и преподавател той допринася за установяването на нови дефиниции на изкуството и практиката, за нови дискурси и за еманципацията на по-младото поколение художници в родината си. Медиите, с които работи, варират от рисунки и живопис до фотография, инсталации, видео и известните му вече обиколки/пърформанси в различни градове и изложби. Лъчезар Бояджиев е един от първите в своето поколение художници, които полагат основите на съвременното изкуство в България след средата на 80-те години на миналия век. С образование в областта на историята и теорията на изкуството, Бояджиев създава изкуство, което не се подчинява както на традиционните норми, така и на социалните условия в страната му; в творчеството му цялата амбивалентност на социалистическото минало е поставена във връзка с глобалните промени. През годините Лъчезар Бояджиев е участвал в многобройни биеналета, групови изложби, конференции и резиденции, обхващащи територии от Сао Пауло до Кванджу и от Санта Фе до Сингапур, както и почти навсякъде в Европа. Негови творби са част от музейни, корпоративни и частни колекции по целия свят.