Кварталът на творческите индустрии в Пловдив мести “Коледен Базар “Капана“ в София?

  • от PlovdivTime
  • 09:39, 23.11.2021

„Всички обичаме хубавите изненади. Ето защо заедно с нашите приятели от B:EAT – София решихме да ви поднесем един голям коледен сюрприз! Специално за феновете на Капана Фест в София, решихме да пренесем основния акцент на пловдивския феситвал, а именно Базар Капана при вас и то за цял месец!
Обявяваме, че Коледен Базар Капана ще гостува в София от 1 до 31 Декември! Мястото е B:EAT, точно до ледената пързалка, която ще отвори на 1 декември на стадион Юнак” , обяви организаторът Никола Сивков. Анонсът му за събитие в София се случва в момента, когато организаторите на Hills of Rock  обявиха, че ще правят столично издание на фестивала. При това с групи, които публиката под тепетата очакваше с огромно нетърпение.

Сивков уточнява в посланието си в мрежите, че B:EAT са селектирали невероятни майстори в приготвянето на бургери, сандвици, салати, скари, засукани сосове, пушени и печени месни изкушения и въобще невероятно вкусни неща. Екипът му пък ще селектира уникални красоти изработени от български майстори, модерни занаятчии, автори на бижута и облекло, пчелари, сладкари и хора на всякакви изкуства, български производители на храни, напитки и козметика.

„Каним столичани и всички гости на града да усетят духа на Базар Капана, без да излизат от София! Ще ни познаете по красивата коледна украса, уютните дървени къщички, аромата и духа на най-топлия празник Коледа”, завършва посланието на Капана фест.

Седмици по-късно – от 17 до 26 декември, Коледен базар Капана ще се случи в автентичния град на раждането си – Пловдив. Мястото е пл. „Централен”.

„Ще създадем истински остров на коледното настроение! Ще ви очакват красиви и причудливи идеи за оригинални подаръци от нашите автори, аромат на канела, меденки, греяно вино, красива украса и всички онези малки неща, които стоплят сърцето по Коледа”, канят организаторите. Мнозина фенове на фестивала реагираха и попитаха как едно от знаковите пространства на Пловдив – Капана, ще се превърне в бранд, който се продава в София. Другият голям въпрос е как се очаква туристически поток към града под тепетата, след като същото събитие ще привлече публика в София и особено след анонсинарана заявка на организаторите с изявлението "каним столичани и гости на града да усетят духа на Базар Капана, без да излизат от София".

Припомняме, че събитията на Капана фест се подкрепят в творческата част – концерти и други артистични прояви, през културния календар на Пловдив.


Kоментари

коментар
Теодора
17:44, 24.11.2021
Отговор

Краденето на едно културно наследство на определен град не е тема за радост. Капана фест, както и His of rock са част от духа и културата на Пловдив! Нещо, което ясно си проличава и от имената на фестивалите, а именно засягащи две от култовите неща, с които е известен града ни - тепетата и Капана. Знам, че с този коментар абсолютно нищо няма да се промени и съм една от много, но като родом Пловдивчанка, намирам това за изключително не правилно и обидно за града ни.