Куклениците: През 2024 г. ще завършим проекта за нова зала на театъра

  • от Мария Луцова
  • 11:00, 31.12.2023

С обновен сайт и нова електронна система за продаване на билети влиза в новата 2024 г. Държавен куклен театър-Пловдив. Само с четири клика на телефона зрителите ще могат да се сдобият с пропуск за многото вълнуващи представления от програмата на куклениците. Най-важната задача на екипа на Петър Влайков обаче е изработката на идеен проект за новата сцена на театъра в "Тракия".

"Ще направим проучване за техническите параметри и средствата, които са необходими за залата. Ще обявим обществена поръчка. Надявам се проектът да е готов до края на 2024 г., а от следващата и с финансовата подкрепа на Министерство на културата, да бъде реализиран", разказва директорът Петър Влайков.

Куклениците ще предложат и богата програма като заглавия. В средата на март започват възстановителните репетиции на хитовия куклен рок мюзикъл "По ръба на небето" на Веселка Кунчева и Ина Божидарова. Режисьор е Веселка Кунчева, а сценографията, куклите и костюмите са дело на Мариета Голомехова. Автор на музиката е Христо Намлиев, а хореограф е Явор Кунчев.

На 21 март по повод Международния ден на кукления театър ще бъде представен премиерно спектакълът "Храбрият дървар" с режисьор Ирослав Петков. Най-малките зрители ще се радват на още една премиера през май - "Цоп и Цап" от Вилхелм Буш, автора на "Макс и Мориц". Оригиналният текст е в стихотворна форма и ще бъде интересно как ще го представи режисьорът Веселин Бойдев.

Режисьорът Елица Петкова, която постави на пловдивска сцена "Невидимият Тонино", се завръща с нов проект - "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Една от най-известните творби на Уаилд разказва за американското семейство Отис. Те купуват имението Кентървил във Великобритания, макар че собственикът ги предупреждава, че вътре има призрак.

В предстоящата година екипът на Кукления театър очаква предложение за заглавие от режисьора Ния Ялъмова, която се дипломира в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Добра новина за почитателите на кукленото изкуство е, че и тази година театърът заедно със сдружение "Двама са малко - трима са много" организират уличния фестивал "TheatAir".