Кристиан Шварм води уъркшоп “Да живееш с изкуството“

  • от PlovdivTime
  • 16:21, 15.04.2021

Уъркшоп „Да живееш с изкуството“ с водещ международният колекционер Кристиан Каспар Шварм е третото пролетно събитие от „Форум Колекционери” на 24 април. Това е и кулминационното събитие на организираните от фондация „Отворени Изкуства” дискусии. 

Шварм ще сподели с участниците своя личен опит в механиката на колекционирането. За участие в безплатния уъркшоп е необходимо предварително записване до 20 април.  С поредица от виртуални дискусии, срещи между най-активните български галерии и колекционери, и нов прочит на пандемичния пазар за изкуство беше отбелязано 10-то издание на „Форум Колекционери“, организиран и провеждан от фондация „Отворени Изкуства“.   

Знаковото събитие от пролетната програма на форума ще се проведе под формата на уъркшоп, който ще представи идеи и добри практики за създаването на лична колекция. След успеха на своето първо участие във „Форум Колекционери“ през 2019-а, тази година Шварм ще разкрие нови перспективи в света на колекционирането, отговаряйки на въпроси, които галеристи, колекционери и публика поставиха на преден план. Лекцията и уъркшопът ще надградят дискусиите като комбинират ценна информация и практически решения - от първата стъпка до менажирането на лична колекция. По време на разговора участниците ще имат възможност да споделят своята гледна точка и да дискутират проекти заедно с Кристиан Шварм и водещата и организатор на събитието – Веселина Сариева. 

Безплатният уъркшоп е насочен към български и чуждестранни млади колекционери, които желаят да придобият нови знания и умения в областта. Водещи в темата ще бъдат не опитът на участниците или размерът на тяхната колекция, а любопитството и посвещението им в областта.Събитието на 24 април ще бъде представено в две части: лекцията с Кристиан Шварм ще бъде проведена със свободен достъп, а участието в уъркшопа „Да живееш с изкуството“ ще изисква предварително записване до 20 април. 

„Знам, че много хора имат проблем с термина„колекционер“. Те свързват колекционерството с големи колекции, с които не искат дасравняват собствената си страст къмизкуството. Но много по-важно от определението наколекционирането е откритостта и желанието да се живее с изкуството. Това е, коетоправи разликата в крайна сметка“, споделя Шварм, който ще обърне специално внимание на това какво означава да бъде създадена колекция на място, което не е сред международните центрове на света на изкуството. 

Кристиан Каспар Шварм е основател на "Independent Collectors", онлайн хроника на съвременното колекциониране. Неговата глобална дейност в областта на изкуството и свързаните с него области е наградена с престижната „Art Cologne Award“ през 2019 г. Същата година Кристиан Каспар Шварм посещава Пловдив и София, за да изнесе лекция в България, реализирана от Фондация „Отворени изкуства“. Оттогава той следва и проявява интерес към българската художествена сцена.  

Партньор на “Форум Колекционери” е Националенфонд “Култура”. През 2021 платформата се реализира с финансовото съдействие на „Програмата за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Националенфонд “Култура”.