Кръстю Кръстев поздрави екипа на “Уроците на Блага“ за голямата награда в Карлови Вари

  • от PlovdivTime
  • 14:52, 10.07.2023
Министър Кръстю Кръстев поздрави екипа на филма „Уроците на Блага” за отличаването им с голямата награда „Кристален глобус” и останалите награди, които получи на престижния кинофестивал в Карлови Вари, Чехия, включително приза за най-добра актриса, присъден на Ели Скорчева. 

„Това е наистина достойно за уважение. Моите благодарности и признание за добрата работа, която са свършили нашите колеги. Министерството на културата е създадено да произвежда добри новини. Поклон пред хората, които са направили този филм!“, каза министър Кръстев.

Филмът „Уроците на Блага” на режисьора Стефан Командарев, копродукция на България и Германия, доминира на 57-ото издание на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия, като спечели три награди, сред които и голямата награда „Кристален глобус”. Осмият филм на българския режисьор бе отличен също с наградата за най-добра актриса, присъдена на Ели Скорчева и с Голямата награда на екуменическото жури.

„Уроците на Блага“ е българо-немска копродукция („Арго Филм“ и “42film”) и e реализиран с подкрепата на Изпълнителна агенция „Национален филмов център” към Министерството на културата.

Най-новият филм на Стефан Командарев връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея в лентата публиката ще види познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Стефан Командарев коментира, че филмът има своята световна премиера в основния конкурс на един от най-престижните „А“ категория фестивали – „Карлови Вари“ и това спомага за разпространението му по света, а наградата, която получи, е награда за българското кино.

„Уроците на Блага“ e определена от световния дистрибутор като съспенс драма. Филмът разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи.

Планира се „Уроците на Блага“ да се срещне с българската публика през есента, като на 16 ноември ще открие кино фестивала „Киномания“, а след това ще се завърти и в кината в цялата страна.

По време на разговора в Нова телевизия министър Кръстев коментира още бюджета за култура и увери, че средствата за култура ще бъдат увеличени и това е обща мисия на министерството и творците, които мислят в една и съща посока. „Убеден съм, че ще успеем да осигурим повече средства за култура“, подчерта той и допълни: „За култура, колкото и пари да бъдат отделени, винаги са малко. Защото създаването на култура е скъпо удоволствие. И то не е само удоволствие. То е важна част от духа на българския народ. Чрез културата ние се идентифицираме пред света“.