Красиви марионетки завладяват Кукления театър за премиерата на “Каменното цвете“

  • от Мария Луцова
  • 14:56, 29.11.2022

Кукленият театър ще зарадва публиката в Пловдив с премиерен спектакъл на "Каменното цвете“ на 2. декември от 18 ч. и на 3. декември от 10.30 и 11.45 ч.

Представлението по творба на Мила Машович-Никулич е завръщането под тепетата на един от най-забележителните съвременни куклени режисьори проф. Славчо Маленов. Той работи заедно с екипа си сценографи Силва Бъчварова и Васил Рокоманов и композитора Владимир Джамбазов. Кукломайстор е Петър Чекуров. Те оживяват в ръцете на актьорите Велизар Евтимов, Венцеслав Димитров, Даниела Русева, Евдокия Енчева, Елин Стоянова и Ивелин Николов.

"Каменното цвете" е по уралска приказка, но разказана по интересен начин с нов облик и значение от сръбската авторка Мила Машович-Никулич. Запознах се с творбата ѝ и тя ми хареса. Трудно се намират хубави текстове за куклен театър, макар че мнозина си мислят, че е достатъчно да хванеш някоя приказка и всичко е готово. В драматургичния текст на Никулич има всичко - интересни роли, чудесни диалози, има къде актьорите да демонстрират своите умения, има къде да се чуе музиката", разказа проф. Маленов и определ4 "Каменното цвете" като семеен спектакъл, който третира темата за любовта.

Актьорите бяха единодушни, че е удоволствие да се прави марионетен театър.

"Играем с най-красивите кукли, които някога съм виждал", каза Ивелин Николов, а Венцеслав Димитров допълни, че още в 3. курс той и колегите му са имали шанса да работят с проф. Маленов и да овладеят някои от тайните им.

"Марионетката иска да ѝ се подчиниш. Като малко дете е - да я побутваш нежно. Искам да похваля актьорите. Те хванаха куклите и започнаха да работят с тях по свой си начин", каза режисьорът.

Маленов припомни, че Пловдивският куклен театър е създаден от Георги Сараванов през 1946 г. именно като марионетен.

"Когато аз завърших, дойдох да работя тук. Вече не беше модерно да се прави такъв куклен театър. Но аз трупах знания от колегите и върнахме марионетките в залата", разказа професорът и допълни, че "отказахме се от понятието "кукловод", оставихме го на политиците. Сега ние се наричаме "актьори в куклен театър".

Доайенът в кукленото изкуство върна лентата и още по-назад в годината на Първото българско изложение през 1892 г. с гостуването на Томас Холдън в Пловдив. Той изиграл над 230 представления в града и региона, но опропастили гостуването му в София, след оплакване от актьорите от "Славянска беседа". През 1928 г. отново под тепетата в сградата на Общинския театър Стефан Пенчев направил два спектакъла с марионетки, но актьорите се разбунтували и договорът му не бил продължен.

БЯЛА КОЛЕДА:

На специалната пресконференция за премиерата на "Каменното сърце" директорът на Кукления театър Петър Влайков представи и новогодишната програма на трупата. Тя ще мине под мотото "Бяла Коледа в театъра" и акцент ще е темата за чистотата в човешкото общуване и добротата. Бялата сцена ще посрещне малки и големи от 10. декември, а родителите отново ще могат да оставят коледни писма на касата на театъра, за да бъдат зарадвани децата им с подаръци. Спектаклите са празнични - "Най-хубавият подарък", "Звездичка за Коледа", "Супер Снежко и Коледният дух", "Дядо Коледа, къде си?". Ще бъде възстановен и спектакълът "Божият син" с идеята да ни напомни за духовните измерения на коледните празници.