Костов-Вълков дуо свири в почит на гения Лудвиг ван Бетовен в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:57, 24.10.2020

По случай 125 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен знаковото за българската сцена Костов-Вълков дуо пристига в Пловдив да потопи публиката във вълнуващо пътешествие в света на гения. В Малката Базилика на 27 октомври от 18.30 ч. пловдивчани ще имат възможността да се насладят на онова, което критици наричат „сензационно”.

Лъчезар Костов и Виктор Вълков са български музиканти, с богат опит и отличия, които ширят изкуството си в по цял свят.

Пианистът Виктор Вълков е носител на куп награди, включително е победител в прочутия New Orleans International Piano Competition. Нашенецът, наричан още „лъв на клавиатурата”, се изявява като солист на Louisiana Philharmonic Orchestra, Baton Rouge Symphony Orchestra, Acadiana Symphony Orchestrа. Виктор Вълков изнася рецитали в САЩ, Япония, Германия, Италия, Гърция, България и Македония. Освен това е  музицирал като солист с повечето от най-големите български оркестри.

Неговият дългогодишен приятел и музикален сътрудник Лъчезар Костов е носител на наградите от MTNA Young Artists Competition и Cello Award, Kingsville Competition и Hendersonville Chamber Music Competition. Голямата награда печели на Международния конкурс „Музиката и земята” в България, а освен това е лауреат  на Texas Music Festival Concerto Competition. През последните сезони виолончелистът осъществява серия концерти в Япония, включително като солист на Филхармоничния оркестър на Hino и Tachikawa, както и рецитали в Sakura Hall и Oji Hall в Токио. От 2013 Лъчезар Костов е постоянен член на Симфоничния оркестър на Сан Антонио в САЩ, а от 2016 г. на елитния Baltimore Symphony Orchestra, чийто концертмайстор е понастоящем.