Концертът на Ара Маликян в Пловдив чака разрешение от Министерство на културата

  • от PlovdivTime
  • 16:05, 15.02.2021

Организаторите на концертите в България на виртуозния испански цигулар Ара Маликян изпратиха официално писмо до министър Боил Банов, с което искат разрешение те да бъдат проведени при спазване на всички противоепидемични мерки и осигуряване на безопасността на публиката. Изявите на музиканта са предвидени на 12 март в София, на 13 март - във Варна, и на 15 март в Пловдив. От март 2020 г. досега те бяха отменяни на два пъти, билетите за тях отдавна са продадени, като зала 1 на НДК е напълно разпродадена.

„Предприемаме тази стъпка, за да подсетим министерството за частния промоутърски сектор, който остана забравен вече цяла година”, казват от BG Sound Stage.

"Хората с билети за концертите с основание се тревожат и питат дали те ще се състоят. В последната заповед на здравния министър № РД-01-52/26.01.2021 за освобождаване на мерките, обаче, концертите не се споменати. През целия трети локдаун държавните филхармонии, театрите, операта, балетът работят на 30 % заетост. От 4.02.2021 г. се отвориха моловете, кината на 30% заетост и още много места, в които се събират повече хора", отбелязват организаторите. В същото време концертните зали като тази в НДК остава затворена за събития. В същото време през януари там се е провел концерт на Софийската държавна филхармония с оперния певец Хуан Диего Флорес.

„Очевидно е, че опасността от зараза с COVID-19 за публиката от държавните институции не може да е по-малка от тази на публиката от нашите концерти. В двата случая тя е седяща и наблюдаваща един и същ тип сценично изкуство”, се казва в писмото до Боил Банов.

Зрителите с билети за концертите на Ара Маликян, които са близо 7000 души, вече губят търпение да видят световноизвестния испански цигулар. Те звънят на телефоните на компанията, настоявайки за провеждане на концерта. 

Очевидно,  частният сектор е поставен в неравностойно положение спрямо държавните състави и институции. Независимо, че той радва многохилядна публика с гостувания на световни изпълнители от всички музикални жанрове, е подценяван от ръководните фактори в министерството. Докато съставите, субсидирани от държавата, се толерират и продължават да работят, то частният сектор в музикалната индустрия е под пълна забрана да работи, доведен е до фалити и закриване. 

Към момента отговор от Министерство на културата няма. С ново писмо компанията ще настоява за среща с министър Банов и ще отстоява правото си на работа. Надяваме се, че важността чуждестранни изпълнители да имат достъп до българската сцена, ще бъде оценена. Ние сме мотивирани и от това, че трябва да отговорим на верността на публиката си също с вярност, казват промоутърите и допълват: "Работили сме дълго време за отговаряне на нейните потребности и спечелване на нейното доверието. Затова преживяваме болезнено незаслужени  упреци, че не искаме да работим. И не на последно място ни мотивира фактът, че хората имат нужда и от култура, и от емоционален отдушник в това тревожно време".