Константин Добройков: Костас Коциолис и “Софийски солисти“ ще подарят празник на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 10:49, 09.10.2022

Константин Добройков – диригент в Пловдивската опера, предприема ново предизвикателство и поема „Софийски солисти”. Една от неговите първи творчески изяви е точно в родния му град. Концертът е днес – 9 октомври, от 19 часа в Епископската базилика. В него наред с талантливите български музиканти ще свири забележителният китарист Костас Коциолис.

На сцената българските музиканти ще си партнират с Костас Коциолис - пример за човек, за когото музиката е любов и призвание. Приносът му в областта на изкуството, музиката и по-специално в класическата китара, е световно признат.Гръцкият китарист дава своя собствена гледна точка за изкуството, хората и музиката, като сърдечно и топло ни пренася в един свят, където нотите не са просто звук, а емоция, техника, любов.Те започват от ума и завършват в ръцете, преминавайки първо през душата. Тази магияграбва слушателя и го потапя в едно ново изживяване. Изживяване за цял живот!

 - Г-н Добройков, професионалният ви път се променя и напускате родния си Пловдив, за да застанете начело на "Софийски солисти". Какво е усещането да поемете щафетата от забележителни диригенти като Васил Казанджиев, Емил Табаков, Пламен Джуров?

- Истински радостен и горд се чувствам за това, че камерен ансамбъл "Софийски солисти" ме поканиха да стана техният следващ диригент и творчески ръководител. Истинска чест! Отговорността ми към ансамбъла е голяма, осъзнавайки висотата и творческите умения и постижения на музикантите в него, както и значимостта и величието на имената, заставали на ръководния пост преди мен. Но колкото и висока сянка да хвърлят те, вярвам, че уменията и опитът ми ще оправдаят очакванията на „Солистите“.

- Казват, че у дома и стените помагат, но на вас ще ви се наложи да се справяте с много нови предизвикателства... Имате ли ясен план как да провокирате и да вдъхновите колегите си?

- Изготвяме амбициозен репертоар за настоящия сезон, който ще обявим съвсем скоро. Концертите ще демонстрират майсторството на „Софийски солисти“,като ще бъдат включени както репертоарни за ансамбъла и неговата публика произведения, така и не дотам познати произведения.Публиката ще има възможност да чуе и редица гостуващи солисти. Музиката не е спряла да се развива нито за миг през последните няколко столетия и вярвам, че това трябва да бъде отразено в програмните решения на всички оркестри и оперни театри по света. С вкус.

- Как се стигна до поканата да станете диригент на "Софийски солисти"?

- В началото на миналия сезон получих покана да гостувам на „Софийски солисти“ за концерт през януари 2022г. Предложих им провокативна и изключително трудна програма, която те приеха. През седмицата, в която репетирахмеq се усещаше взаимно удоволствие в музицирането, лекота в работата, истинско партниране във всяко едно отношение – музикално и човешко. Няколко месеца след това те се свързаха с мен с поканата да продължим заедно занапред. 

- Интересно е, че начело на ансамбъла едно от първите места, на които ще гостувате, е именно Пловдив. Какво ще чуе публиката? Разкажете повече за Бийтлерианас.

- Наистина странно и донякъде съдбовно е, че първияj ми концерт като диригент на „Софийски солисти“ ще бъде именно в Пловдив, още повече, че последният ми концерт като част от екипа на Пловдивска опера беше в София! На 9 октомври публиката има удоволствието да чуе Концерт за китара от Вивалди в ре-мажор, RV93, както и „Бийтлерианас“ – вълнуваща сюита за китара и струнен оркестър, състояща се от седем песни на Бийтълс, майсторски аранжирани и оркестрирани от кубинският композитор Лео Брауер.