Консорциум “Изкуство и образование“ обединява културните институции на Пловдив с мащабна изложба и концерт

  • от PlovdivTime
  • 10:05, 10.05.2022

Консорциум „Изкуство и образование“ ще представи над 100 участника от 14 институции в Пловдив в грандиозен концерт и изложба на 10 май  с вход свободен. Началото е от 17.30 часа откриването на изложба във фоайетата на Дома на културата „Борис Христов”. В нея ще бъдат показани творби на артисти  от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. В откриването със свои изпълнения ще се включат състави от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел, Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.

В 19 часа програмата продължава със специалния концерт в зрителната зала на Дома на културата „Борис Христов”. Водещи ще бъдат Кръстьо Кръстев и Лили Бързева, а публиката ще се наслади на изпълненията на Академичния народен хор при АМТИИ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, Хора на Държавна опера - Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, балетната трупа на Държавна опера-Пловдив с хореограф Амедео Джунта, академични фолклорни състави и вокален ансамбъл „Про белканто“ на АМТИИ и фолклорен ансамбъл „Тракия“. Входът е свободен и за двете творчески изяви в Дома на културата.

Събитията са под патронажа на Пламен Панов, заместник-кмет в Община Пловдив с ресор „Култура, археология и туризъм“, и са посветени на 24 май – светлия празник, с който отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„С вълнение ви каним на първата съвместна мащабна изява на партньорите от консорциум „Изкуство и образование“. Присъстващите ще имат възможност да се насладят натворбите и изпълненията на над 100 ученици, студенти и професионални артисти“, очертава мащабите на събитията проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ. Ръководството на арт университета, в който се изграждат таланти във всички изкуства, е инициатор и основоположник на сдружението.

Членове на създадения в края на миналата година консорциум „Изкуство и образование“ са АМТИИ - Пловдив, Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Държавен куклен театър - Пловдив, БНР Радио Пловдив, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства –Пловдив, Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ - Пловдив, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз", Общински институт „Старинен Пловдив“, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ - Котел, БНТ 2 - национална обществена телевизионна програма на Българската национална телевизия.