Кольо Мишев и пътуването в света на мечтите и свободата

  • от PlovdivTime
  • 09:53, 26.01.2023

Картините  „От ателието” на известния художник Кольо Мишев заживяха свой живот пред публика в Градска художествена галерия на Главната в Пловдив. Едноименната изложба откри директорът на галерията Красимир Линков, който отбеляза, че с художника се общува леко, но с неговото изкуство общуването не е така лесно и изисква размисъл. В един от любимите художествени образи на Мишев – кораба, изкуствоведът видя покана за пътуване към света на мечтите. Художникът даде свой ключ - корабът е символ на живота, а животът трябва да е равнозначен на свобода.

Изложбата беше посетена от представители на Държавния културен институт към българския министър на външните работи, които обмислят да включат автора в програмата „Балкански диалози“. Кольо Мишев е роден в град Струмица в Република Северна Македония. Завършил е Художествената академия в Скопие и е изявен творец както в родината си, така и в България.

Изложбата "От ателието" може да се разгледа на първия етаж етаж в Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I" №15 до 24 февруари.