Колекцията с творби на Салвадор Дали гостува в Перущица до 11 май

  • от PlovdivTime
  • 10:51, 30.03.2023

Изложбата "Неочакваният Дали" с творби на Салвадор Дали в Дановото училище в Перущица ще продължи до 11 май заради интереса на публиката. Работите са част от колекция „Кесаури” на семейство Кесаури, които са родом от Грузия, живеят във Франция и притежават богата колекция от оригинални творби на известни художници.

Гостуването на творбите в Перущица е част от проект на собствениците за организиране на изложби в малки градове в Европа. Основният смисъл на проекта е да се даде възможност на публиката да се запознае с най-ярките и значими произведения, които определят цялостното развитие на модерното изкуство.

Изложбата „Неочакваният Дали” подчертава основните ключови аспекти от работата на великия художник на ХХ век, като включва литографии, сериграфии, фронтиспис на гоблени, медали, скулптури, барелефи и керамични плочки.

Колекцията на семейство Кесаури от произведения на известни художници, които определят развитието на модерното изкуство от Ренесанса до наши дни. Творби от нея редовно се излагат в държавните музеи и галерии на страните от Европейския съюз под формата на самостоятелни изложби. В периода от 2013 г. до началото на 2019 г. са организирани 66 изложби (линкове към някои от тях.

Колекцията е създадена чрез откупки от частни лица, участия на аукциони и чрез получаване под формата на подарък на оригинални произведения на изкуството, реализирани с помощта на различни техники и жанрове, както уникални, така и добре реализирани в серии. Става дума за на литография, скулптура, релеф, медал, сериграфия върху благородни метали и коприна, дизайн, бижута. Колекцията включва също възпоменателни и лични вещи от известни артисти и личности от света на изкуството и културата.

„За организирането на изложби на произведения от своята колекция семейство Кесаури получава много благодарности от музеи и общини от различни страни, както и от посланици на страни, от чиито художници са изложените творби” , разказват организаторите.