Колектив „Trevoga” представя спектакъла “11 3 8 7” в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 10.02.2024

Българската премиера на “11 3 8 7” - новия спектакъл на танцовия колектив „Trevoga”, ще се състои на 25 май от 18 часа в Камерната зала на Драматичния театър. Представлението е част от програмата на One Dance Festival. 

Базирано в Нидерландия и създадено от възпитаниците на Amsterdam School of the Arts Неда Ружева, Антонина Пушкарева и Ерикас Жилайтис, триото черпи вдъхновение за своя пърформанс от противоречието между пищните фантазии, които фабрикуваме онлайн, и все по-враждебната реалност наоколо. 

Спектакълът е копродукция на One Dance Festival и ICK Amsterdam, има награда от Amsterdam Fringe Festival 2023 и е избран в селекцията на Aerowaves Twenty24 - европейска танцова платформа за млади хореографи. Билети за представянето на  “11 3 8 7” на 25 май ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от Еpaygo.bg. 

От мечите към дистопията: „11 3 8 7” - бели изкуствени очи филтрират реалността. Всеядни лица чакат да погълнат още виртуални заблуди. С роботски маниери и мимики трима оживели аватари предизвикват хладни тръпки. Белееща и празна, сцената може да е тестова среда, футуристична лаборатория или моден подиум, където киборгите - инфлуенсъри се перчат, позират и имитират живота. Делириум на отчуждението, зловещ стрийминг или сън, който шокира късно нощем, или подставено риалити шоу, а може би нещо още по-странно - това е спектакълът “11 3 8 7”. 

Авторите и изпълнители Неда Ружева, Антонина Пушкарева и Ерикас Жилайтис се превръщат в транс-човеци, инфектирани с паразитните емотикони на виртуалното съществуване, което сякаш надделява. В аватари, които позират за селфи на празен фон, в който се надвикват и кръстосват таргетирани реклами, персонализирани фийдове, влогове, гейминг излъчвания на живо и лайфстайл инфлуенсъри. Спектакълът отвежда виртуалните репрезентации на "реалните" човешки взаимодействия далеч в непознатото, което може би е самото бъдеще. 

11 3 8 7 изпълва очите с шлифована образност, но опаковката е куха. Подобно на бродяга в изоставен търговски център, спектакълът преследва зрителите със студенината на едно изкуствено, програмирано отсъствие, с тревогата от едно евентуално съществуване - имитация, лишено от човещина. 

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна  дноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро. 

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата`2019.