Кметът Костадин Димитров назначи първия си заместник

  • от PlovdivTime
  • 10:58, 10.11.2023

Кметът на Пловдив Костадин Димитров назначи първия си заместник. Това е Пламен Панов  - заместник-кмет по култура, археология и туризъм. Пламен Панов поема ресора за втори мандат.

Сред важните успехи по време на първия мандат в ресора на заместник - кмета Пламен Панов са  спечелването на титлата "Най-добра европейска дестинация“ за 2022 година в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations, в която, градът ни зае първо място и в категориите „Най-добра културна дестинация в Европа“, „Най-романтични дестинации в Европа“, „Най-добри винени дестинации в Европа“, малко по-късно през същата година бе обявен и за „Най-добрата дестинация в България“. Сред важните приоритети  бе работата по проектирането на обекта „Античен форум на Филипопол - Изток и Юг“ -  археологическата зона, разположена между  Централна поща, хотел Тримонциум и бул. Цар Борис III, подготовката и финализирането на проекта за ремонт на емблематичната сграда на кино „Космос“.

Сред по-важните успехи са още спечеленото безвъзмездно финансиране в размер на 781 550 лева по проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, в който са включени 7 културни институции, проекта „Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив“ в партньорство с РЗК, реставрацията на емблематични къщи в Стария град, сред които - Къща Павлити и къщата на Верен Стамболян и археологическите проучвания на Голямата могила в район Южен. Изключително важна част в работата бяха и надграждането и обогатяването на културния живот на Пловдив до непознати за български град мащаби след  избирането на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година и реализацията на считания за най-богат и разнообразен в страната  Културен календар на града.

Пламен Панов е бил началник на отдел „Европейски програми и проекти“ в Министерство на културата, а преди това е работил като главен експерт в същия отдел.

От 2016 до 2018 г. работи като главен експерт „Бизнес развитие и международно сътрудничество“ в отдел „Развитие и международно сътрудничество“ в Община Пловдив, където отговаря за подготовката, разработването и представянето на общинските проекти за финансиране по национални и оперативни програми, програми на Общността, на международни организации и финансовите институции.

Работата си в Община Пловдив стартира като младши експерт и анализатор в ОП „Европейски политики и сътрудничество“ до преструктурирането на общинското предприятие в отдел. Преминава през професионалната стълбица като става старши и главен експерт. Бил е част от презентационния екип, който представи кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата пред европейското жури и подпомогна класирането на града на финала на състезанието.

Ръководител е на два проекта, важни за Община Пловдив: "Дигитално-културно историческо наследство на Община Пловдив", финансиран от ФМ на ЕИП 2009-2014 г. и "Подобряване на стратегическото планиране в Община Пловдив", финансиран по Оперативна програма "Административен капацитет" 2007-2013 г.

Пламен Панов притежава образователна степен магистър по европеистика, която защитава в престижния King’s College London. Бакалавър е по международни отношения с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

Говори перфектен английски и гръцки език.