Кметът избира носителя на специалната награда “Пловдив“ за изключителни постижения и принос

  • от PlovdivTime
  • 17:57, 14.03.2023

Специалната награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос в културата на града ще бъде определяна от кмета, а не от комисия, гласи промяна в Статута да връчване на призовете. Престижната Награда „Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура. Началото е поставено през далечната 1969 година. Оттогава до днес, всяка година в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие Награда „Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

Награди „Пловдив“ се присъждат по една в следните 12 категории: Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в сферата на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика; Танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио-визуални изкуства и фотография; Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта; Произведение на изкуството, предназначено за деца; Съвременни мултижанрови изкуства.

Победителите получават  статуетка, диплом и парична премия. Във времето разделите, в които се връчва наградата, са променяни като брой и формулировка. Променян е и паричният еквивалент. Неизменна остава статуетката, изобразяваща трон с размери 30 x 20 x 20 см, изработена от бронз, чийто автор е големият български скулптор и пловдивчанин Димчо Павлов (1944-1996).

Предложенията за присъждане на Награда „Пловдив“ се внасят от името на културни институти, образователни институции, неправителствени организации, медии, издателски къщи, културни оператори, други юридически или физически лица.

Тази година приемането на предложения е от 1 до 18 април, включително.

През 2020 година по инициатива на кмета Здравко Димитров в Статута на Награда „Пловдив“ беше добавена нова категория - Специална награда „Пловдив“, която се връчва за изключителни постижения и цялостен принос в културата на град Пловдив.

За 2019 г. неин носител стана Виктор Бойчев – директор на Държавен куклен театър Пловдив. За 2020 г. със Специална награда „Пловдив“ бе удостоена Емилия Арабаджиева. За 2021 година носител на Специална Награда „Пловдив“ стана Кръстю Кръстев – директор и главен художествен ръководител на Драматичен театър – Пловдив.

Тази нова категория предизвика огромен интерес и за нея бяха предложени много на брой и повече от достойни кандидатури. Разбира се, наред с положителния отзвук сред пловдивската общественост от присъждането на тази специалната награда, остана и чувство на огорчение у тези, които не спечелиха, както и у тези, които положиха усилия да внесат предложения. Не беше никак лесна и задачата на Комисията, назначена със заповед на кмета.  Ето защо, тази година бе направена промяна в Статута на Награда Пловдив“  в чл. 17, където вече е записано, че  Специалната награда „Пловдив“ ще бъде определяна от Кмета на града.

Община Пловдив, учредител на отличието, определя и награда за дарители и спомоществователи в областта на изкуството и културата, като предложенията за това през съответната година прави ресорния заместник-кмет. 

Kоментари

коментар
Kalin
11:16, 09.05.2023
Отговор

Wow i kolko struva tozi izbor???