Кинематограф и СФФ подаряват на зрителите съкровищница от късометражни филми

  • от Мария Луцова
  • 10:50, 15.04.2020

Съвместна инициатива на Кинематограф и София филм фест се радва на непрекъснат интерес в социалните мрежи, откакто започна карантината. Разговаряхме с тях, за да научим какво се крие зад всичко това.

Всяка сутрин в 8 ч. създадтелите на проекта споделят с публиката си по един български късометражен филм. Това става онлайн на kinematograf.bg и то напълно безплатно. Първоначално кампанията няма нищо общо с коронавируса. Тя стартира на 1 март и целта ѝ е качването на един филм дневно до края на най-българския месец.Последвалото развитие на добре познатите ни събития мотивира екипа на Кинематограф да обвържат кампанията си с най-горещата световна тема в момента, превзела всички комуникационни канали и така да привлекат още повече интерес към българското късометражно кино.  В момента акцията им върви и за радост на ценителите на жанра е удължена за неопределено време.

По данни на Кинематограф, откакто кампанията е стартирала, привличат по над хиляда нови зрители дневно, които се интересуват от българско кино.

„Сега, когато всички сме си вкъщи и имаме повече време за малките неща в живота, малките филми привличат любопитство и се гледат лесно. Особено добре вървят със сутрешното кафе“, споделят момчетата и допълват, че: „Гледането на филми като че ли отново е на мода“.

Всичко това води до златна възможност за българското късо кино да излезе от нишата си, да прескочи предразсъдъците на много хора и да се порадва на голям интерес. Сред заглавията, предложени от Кинематограф, откриваме много, които са били номинирани или носители на голямата награда за „Най-добър български къс филм“ на София филм фест, както и много други, отличени на десетки световни фестивали.

Освен непосредствения ефект от популяризиране творчеството на някои от най-добрите родни артисти, дългосрочен ефект от Месеца на българското кино е сформирането на ценен архив от най-доброто българско късо кино от последните 30 години. Дотук са публикували 44 филма, но колко ли още има за показване? 

Филмите могат да се гледат на тази страница.