Керамични и живописни творби показва пловдивчанка в дом “Витгенщайн“ във Виена

  • от PlovdivTime
  • 14:35, 08.07.2021
Тони Пранджева представя самостоятелна изложба "Лирика на цветовете" в дом "Витгенщайн" във Виена. Пловдивчанката е избрала да представи свои керамични творби както и живописните си платна. Изложбата ѝ представи проф. д-р Румяна Конева- директор на Българския културен институт в австрийската столица.
 
Тони Пранджева е ваятелката на керамика, която талантливо я превръща във въздействащи пана и предмети за дома. Творбите й са пълни с багри и позитивни енергии, със слънчеви искри и хоризонти, които гостоприемно подканят зрителя към пътешествие в цветните настроения на един даровит творец. За Тони няма непознати материали. Тя твори умело както в керамика, така и акварел и масло, графика и рисуване върху текстил.
 
„Всеки мой творчески порив започва с най-съкровеното и съществено за човека чувство - любовта. Тя ни дава полет и стимул за градеж, за доброта и човечност. Да творя с любов е „подправката" в моите произведения ", споделя тя.
 
Тони Пранджева живее и твори в Пловдив. Завършва Националното училище по приложни изкуства в Троян, а след това - Колеж по дизайн в София. Член е на Регионална занаятчийска камара – Пловдив. Участвала е в редица колективни изложби, има самостоятелни изложби, представени в залите на Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив, както и в Балабанова къща в Старинен Пловдив.
Тони Пранджева е част от авторите на „Капана – квартал на творческите индустрии“, както и сред обучителите на емблематичната „Улица на занаятите“ на Регионална занаятчийска камара в Стария град на Пловдив.