Катарина Миранда се завръща на One Dance с новия си спектакъл “Ацумори”

  • от Мария Луцова
  • 13:45, 29.01.2024

"Ацумори" – новата сценична продукция на хореографката Катарина Миранда, ще бъде представена на 31 май в Дом на културата “Борис Христов” в рамките на на 16-ото издание на Оne Dance Festival. Позната на българската публика със спектакъла си "Кабракимера" от програмата през 2022 г., португалката е едно от най-ярките имена на съвременната танцова сцена в Европа.

Новият ѝ спектакълът "Ацумори" е продукция на център “Жорж Помпиду” в Париж, фестивала в Порто и One Dance. 

Нестандартна среща на един от образците на японския театър “Но” със света на съвременните изпълнителски изкуства, “Ацумори” е своеобразна пресечна точка между минало и бъдеще, фантасмагория и реалност, танц и светлина. Билетите за спектакъла на 31 май са вече в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo. 

"АЦУМУРИ" 

В основата на спектакъла е историята за младия самурай Ацумори. Той загива в битка, но духът му се завръща на бойното поле, където в крайна сметка успява да намери помирение, вместо разплата със своя убиец. Изучавайки строгата система и похватите на театър Но в Киото, Катарина Миранда се отклонява от оригиналния сюжет и развива идеята за завръщането на призрака с абстрактност и естетика.

Сцената е наситена със спомени и ритми от измислено въображение. Облечени в брони - маски, петимата танцьори изследват пространството като територия, която трябва да бъде завладяна. Те преплитат своите стави и крайници, като по този начин ги заключват или им придават неподозирани способности за движение. Така се раждат нови взаимовръзки и идентичности, ново време, а защо не и нови социални конструкции. 

Футуристичният танцов език на изпълнителите се усилва от осветлението, което играе основна роля в спектакъла. Центърът на сценичното пространство е оформен със светещ под и таван, образуващи квадратно пространство, в което традиционните архетипи се разтварят, а прожекторите осветяват всеки, който го напуска или се завръща. 

В своеобразния диалог между танц и хипнотична светлина говорят древните призраци на Но и телата, които имат способността да бъдат нещо друго, нещо различно, нещо красиво. Ацумори е пресечната точка между виденията и установките от миналото, метаморфозите и енергията на настоящето и ентусиазма на бъдещето.

КАТАРИНА МИРАНДА

Родена в Португалия през 1982-а година, Катарина Миранда e мултимедиен артист, който работи с различни художествени езици и преплита образи, движение, глас, сценография и светлинен дизайн. Тя разглежда тялото като изразител на медитативни и хипнагогични състояния, а също и на жестове и процедури, заложени в дълбоката същност на настоящето. 

Наред с други авторски творби, Миранда представя спектаклите CABRAQIMERA, DREAM IS THE DREAMER, BOCA MURALHA и MAZEZAM и REIPOSTO REIMORTO в известни театри и международно утвърдени сцени, сред които Център Помпиду и Пале де Токио в Париж, Фондация Calouste Gulbenkian в Либасон, Музеят за съвременно изкуство Serralves и Националният театър в Порто, Фестивалът за изкуствата Materiais Diversos и Фестивалът DDD в Португалия, Танцовият фестивал в Лиеж (Белгия), Фестивалът Mindelact в Кабо Верде, Festival Short Theatre в Рим. 

През 2016 г. Националната телевизия на Португалия заснема поредица от документални филми за хореографски постановки, а един от епизодите е посветен на BOCA MURALHA. Миранда представя инсталациите DIAGONAL ANIMAL с Джонатан Салдана на Fabrik Festival (Фол Ривър, САЩ) и MOUNTAIN MOUTH в Dance Box и Maizuru RB (Кобе, Япония). Завършва магистратура в Националния хореографски център (ICI-CCN) в Монпелие, Франция, и бакалавърската степен по визуални изкуства в Университета за изящни изкуства в Порто. Изучавала е също театър “Hо” в Центъра за изкуства в Киото, Япония. 

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро.

Форумът се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. 

Фотография: © Vera Marmelo  | In COBRACORAL Tremor Festival 2023