Късо кино в Пловдив оживява с тевата “Истории за театъра на сцената и в живота“

  • от PlovdivTime
  • 13:23, 13.05.2023

Късото кино се завръща в Пловдив с една вълнуваща вечер с истории за театъра на сцената и в живота на 16 май от 19.30 ч. в Bee Bop Café.

Банална е мисълта, че животът е театър, а ние сме неговите актьори и все пак огледайте се около себе си и неминуемо всичко ще ви напомни на някоя пиеса. Също такова клише е, че театърът имитира действителността, но отидете на някое представление и моментално ще забележите приликата. Ако пък предпочитате киното, от редакторския екип на Кинематограф са подготвили една незабравима селекция от късометражни филми, които да ви напомнят за размитите граници между сцената и реалността. „Истории за театъра на сцената и в живота“ е заглавието на поредица от кино-събития, които ще се проведат в над 6 български града, сред които и  Пловдив.


Кадър от късометражния филм „Театрален роман(с)“

Звездата на вечерта ще бъде „Театрален роман(с)“ на режисьора Теодора-Косара Попова, който преди броени дни спечели наградата на публиката на престижния Film O'Clock International Festival. Един оригинален и елегантен прочит на темите за театъра, любовта и малките детайли, които превръщат една случка в съдба. Предишният филм на младата авторка беше номиниран за студентските награди Оскар през 2020 година, а новото й заглавие е не по-малко обещаващо. В авторския състав на филма като съ-сценаристи влизат още Павла Котова и Тончо Краевски.


Кадър от късометражния филм „Антракт“

Друг акцент в програмата ще бъде още един български филм - „Антракт“, който е с участието на актьорите Анна Петрова и Ники Сотиров, а режисьор и сценарист е Мартин Динков.Сюжетът заплита една сложна ситуация, която нахлува от реалния живот в пределите на сцената и взема неочакван обрат пред очите на нищо неподозиращите зрители.

Специални гости на прожекциите ще бъдат Теодора-Косара Попова и Мартин Динков, които ще са на разположението на публиката за дискусия след филмите.

В селекцията са включени още два страхотни филма от Норвегия, които на свой ред ще отнесат фабулата по тънката и понякога трудно различима граница между театъра и действителността.