Картини върху коприна показва Данелина Косева в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:03, 05.03.2023

Само ден преди Международния ден на жената галерия „Артистика”  представя една дама, чието творчество е олицетворение на нежността – Данелина Косева. Авторката е подготвила за пловдивската публика над 30 картини, като всички от тях са изработени върху естествена коприна. Откриването на изложбата ще бъде на 7 март 2023 от 18.30 ч.

Творчеството на Данелина Косева вълнува със своята изящност и експресивност, допълнени от красотата и нежността на коприната. За техниката, която авторката използва при изработката на произведенията си, тя споделя: „Работи се само върху 100 процента естествена коприна, със специализирани бои, само за коприна. Използва се класическата техника с топъл парафин. Всеки цвят се нанася отделно, като се изолира с парафин. След това парафинът се вади, пак се слага наново, и така това може да се повтори и сто пъти. Създаването на средна по големина картина, като се започне от проекта и се мине през цялостната реализация, отнема около месец.“

Данелина Косева е завършила Художествена гимназия в Казанлък и Национална художествена академия "Николай Павлович" - София, специалност "Текстил" в класа на проф. Марин Върбанов. От 1989 г. е член на СБХ. Работи тъкан текстил - класическа техника и живопис върху естествена коприна - топъл батик. Преподавател е в НХГ "Димитър Добрович"-Сливен. От 1991 г. до 2003 г. участва във всички регионални и национални специализирани изложби. Има близо 40 самостоятелни изложби в София, Поморие, Сливен, Дряново, Трявна, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Свиленград, Несебър, Варна, и др. Има участие в колективна изложба в Норвегия. Нейни работи са притежание на частни галерии и лица от България, Англия, Франция, Италия, Бахрейн, Испания, Австралия и др. Носител е на първа награда за приложни изкуства на Деветата национална изложба на учителите-художници през 1986 г., на наградата за постижения в областта на изобразителното изкуство "Сирак Скитник" - Сливен през 2000 г. и на специална награда на "Лайтхауз арт център" - Палм бийч. Живее и работи в Сливен.