Капана щраква за купонджиите

  • от PlovdivTime
  • 22:31, 05.10.2016

 

В репертоара на „Meszecsinka“ осезаемо присъства българският фолклор


 

 

 

Музика, кино, изложби, спорт, арт базар и обществени дискусии – това е галактиката, в която ще потънат участниците в есенното издание на „Капана Фест“ от 14 до 16 октомври. Западащият допреди четири години емблематичен квартал на Пловдив не само се възроди, но и се превръща в една от най-големите сцени в България. Музиканти от шест държави ще изнесат свои концерти на сцените в тесните улички.

Рок-темата ще открие румънската  desert stoner rock банда „RoadkillSoda“. Веднага след тях на сцената ще се качат американците от „House of Broken Promises“, които ще ни пренесат отвъд океана с тежък southern metal sound. Първата вечер шоуто ще закрие българската хард кор машина „Last Hope“.

Съвсем различни музикални настроения ще ни предложи сцената на Ядрото. Тук откриваме със специално подготвена програма от ОФД (Оперно филхармонично дружество) -Пловдив, които ще представят проекта "Браз Асоциация при Държавна Опера Пловдив".

Световноизвестният акордеонист Петър Ралчев ще свири заедно с Пейо Пеев - гъдулка,  Недялко Недялков - кавал и  Ангел Димитров - китара. Едва ли някой би  могъл да предвиди какво музикално приключение ще създаде тази виртуозна компания музиканти. .

Музикалната програма на сцената на ядрото ще закрият Нина Николина и Калин Вельов с най-новия си музикален формат „Pendara Ethno Project“ , в който участва и народната певица Екатерина Ангелова. Стилът им е смесица от традиционен фолклор,  поставен в контекста на съвременен електронен хаус и дръм енд бейс аранжимент.
В събота на фестивала ще забият „Aftereight – Dj“, „Krekhaus Jam“, „Faded Square“ и „NU/ANCE“.

 

 

Култовите алтърнатив легенди от „Panican Whyasker“ ще изпълнят новите си парчета. Преди това обаче публиката ще срещне изгряващата psychedelic rock банда „Sinoptik“ от Украйна. На Ядрото концерти ще изнесат „КoKa Mass Jazz“ и „The Kitchen Brothers“.

Очертава се истинска метъл инвазия още рано през неделния следобед. Специално за случая се събира една от култовите през последните години пловдивска банда Collapso. След тях ще забие младата траш надежда на Словения „BattleХ“.

Честта да закрият „Капана Фест“ се пада на унгарския уърлд проект с ярка българска следа – „Meszecsinka“ („Месечинка“, един от създателите му е българският музикант Емил Билярски), който все по-често присъства в лайнъпите на редица утвърдени фестивали на Стария континент.

Преди тях публиката ще има щастието да гледа и слуша ексклузивно представление на Камарата Пловдив при Държавна Опера Пловдив със специалното участие на световно признатия български кларинетист Илиан Илиев и маестро Деян Чобанов.

В петъчната и съботната вечер посетителите на фестивала ще могат да се насладят и на изпълненията джаз квартета „The Teachers“, в който свирят двамата най-утвърдените китаристи на България - Веселин Койчев и Цветан Недялков. 

 

 

„Sinoptik“ от Украйна

 


"Пендара" 

Посланиците на американския метъл „House of Broken Promises“

 Акордеонистът  Петър Ралчев

 


 

„Panican Whyasker“ ще изпеят новите си парчета

 „КoKa Mass Jazz“