Кандидати за „Оскар“, „Бафта“ и „Златен глобус“ на София Филм Фест в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:53, 08.03.2024

Някои от наградените или номинираните за най-престижни награди филми стават част от програмата на София филм фест в Пловдив. Форумът ще бъде открит на 15 март и ще продължи до 31 март на обичайното си място – арт киното на Пловдив Lucky Дом на киното.

Сред най-очакваните заглавия е новият филм на Вим Вендерс „Прекрасни дни“, който е номиниран за най-добър международен филм „Оскар“. Творбата на легендарния кинорежисьор вече взе награди от престижния фестивал в Кан, където бе номиниран за „Златна палма“ и спечели в категорията най-добър актьор и наградата на Екуменическото жури. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс. Прожекцията на филма на Вендерс е на 23 март от 18.30 ч.

Също с номинация за чуждоезичен „Оскар“ е „Учителската стая“. Германското заглавие на режисьора Илкер Чатак ни среща с учителката в немско училище Клара, която е от полски произход, който обаче крие. Неин ученик от турски произход е обвинен несправедливо в кражби, извършени в училището и тя тръгва по дирите на истинския престъпник. Филмът е носител на награда Label Europa Cinemas, награда на арт кината в секция „Панорама“ от фестивала в Берлин, както и в 4 категории от Немските филмови награди, сред които за най-добър филм. „Учителската стая“ може да гледаме на 19 март от 20.45 ч.

„Заседнали“ пренася зрителите в близкото минало и ги среща с колоритни герои. Основен сред тях е „ококореният темерут, учител по история, когото никой не харесва“ – в ролята е Пол Джамати, който вече спечели „Златен Глобус“ и наградата на критиката в САЩ, а изпълнението му е номинирано за „Оскар“ и БАФТА. Неговият герой няма при кого да празнува Коледа и даскалът остава да „надзирава“ учениците, които не могат да се приберат по домовете си. Задачата му се ограничава до един 15-годишен пакостник на име Ангъс. Към двамата неудачници се присъединява и готвачката на училището. Тримата оформят странно коледно „семейство“, на което се случват много забавни неща в двете снежни седмици в Нова Англия. С пет номинации за „Оскар“, включително за най-добър филм, с над 100 награди и почти 200 номинации в цял свят, „Заседнали“ ще се превърне във фестивален хит и за зрителите у нас през март.Прожекцията е на 21 март от 20.45 ч.

„Всички сме непознати“ на Андрю Хейг се появи като ярък фойерверк на филмовия небосклон и продължава да очарова почитателите на сюрреалистични, изпълнени с емоции, удивителна енергия и впечатляващи герои киноистории. С над 100 номинации на фестивали в Европа и Америка, включително и 6 очаквания за БАФТА, с награди, присъдени от кинокритици от цял свят, филмът получава и овациите на публиката, спечелена от внимателния баланс между чувствената любовна история и съкровените семейни отношения. Разказът е адаптация по романа „Strangers“ на Таичи Ямада и среща зрителите със самотен писател, потънал в спомени за отдавна починалите си родители. Той започва страстна любовна връзка с тайнствен съсед, а връщането му в родния дом го среща с... майка му и баща му (Клер Фой и Джейми Бел), които изглеждат досущ като в спомените от преди 30 години... Филма може да гледаме на 16 март от 20.30 ч.

Билетите са на цени 10 лв и 9 лв – намален за студенти и пенсионери. Карта за 5 прожекции е на цена 45 лв. София Филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на община Пловдив.