Камерният фестивал в Пловдив празнува юбилей със солисти от осем държави

  • от PlovdivTime
  • 18:05, 18.05.2024

Международният фестивал на камерната музика стартира на 26 май и продължава с 10 концерта до 16 юни. В програмата са включени и три майсторски класа, един симпозиум и представяне на книга. Събитието се посвещава на 60-годишнината на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и е  част от Културния календар на града. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България.

Форумът, който от 2022 г. се домакинства и организира от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, е селектирал за юбилейното си издание впечатляваща и разнообразна програма на утвърдени имена и изгряващи звезди на класическата камерна музика. Отличителният белег на фестивала – образователният модул „Академия Музика“, предлага майсторски класове по контрабас, пиано, класическо пеене и симпозиум по цигулка.

Традиционно фестивалът се разгръща в емблематични пространства в Стария град. Предвидени са концерти в Етнографския музей, Концертната зала на АМТИИ и къща „Верен Стамболян”. Всички събития са с начален час 19.30 ч. и Академията запазва промоционалните цени на билети за концерти – 7 лв.

Откриването на 26 май в Етнографски музей чества двата юбилея – този на фестивала и този на самата Академия, като програмата предвижда изпълнения на плеяда от брилянтни музиканти и преподаватели в АМТИИ: Надежда Кузманова – пиано, Красимира Паурова – цигулка, Христо Илиев – виола, Йордан Вичев – виолончело, Стефан Хубенов – цигулка, Алпер Юнлютюрк – бас, Борис Мирчев - пиано.

На 28 май ще се насладим на концерта на Марко Милетич – виолончело, и Валентина Ненашева – пиано.

На 30 май е камерен Вагнеров спектакъл с участието на Томас Вайнхапел– баритон, Александра Голубитская– пиано, и Нина  Габриел.

1 юни по традиция е под надслов „Музикалното бъдеще на Пловдив“. На тази дата възпитаници на НУМТИ Добрин Петков ще представят богата музикална програма.

На 3 юни на сцената очакваме световноизвестното българско клавирно дуо - Аглика Генова и Любен Димитров, а на 6 юни в пространството на къща "Верен Стамболян" ще е Ивана Олива - класическа китара.

На 9 юни е рециталът на Филип Суботин – пиано, а на 11 юни пловдивската публика ще зарадват талантите от НМУ ‚Любомир Пипков“ - София.

Още една изненада в програмата е премиерата на 13 юни на камерната опера „Академия музика“ - "Слугинята господарка" от Дж. Б. Перголези с диригент Евгений Шевкенов. Закриваме фестивала отново в пространството на Етнографския музей с концерт на  трио "Арденца" - Галина Койчева-Мирчева – цигулка, Даниела Дикова – пиано, и Ромен Гариу– виолончело.

„60 години АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив – 60 години Международен фестивал на камерната музика в Пловдив! Академията и фестивалът вървят уверено напред и нагоре, ръка за ръка, не само в летоброенето си, но и в споделените ценности за възвишеност на творческите стремежи в науката, образованието и изкуството.Честит юбилей, да пребъдат”, пожелава артистичният директор на форума проф. д-р Евгений Шевкенов.