Камен Донев: Оптимистичният ни концерт е срещу натрупания гняв и страх

  • от Соня Желязкова
  • 17:52, 01.10.2020

Оптимистичен концерт - хапче срещу натрупания гняв, негативизъм и страх по време на извънредното положение, изнесе Камен Донев на Античния театър. Той събра компания от талантливи артисти и музиканти, които подариха на пловдивската публиката нестихващия си ентусиазъм и положително настроение. Силно въздействащ, репертоарът успя да накара зрителите да се трогнат до сълзи. Не отсъстваше и хумор, поднесен в типичния за Донев небрежен, остроумен и заразителен стил.

Донев поясни, че по време извънредното положение „българският народ се насити на гняв, негативизъм и страх”. Поради тази причина заедно с брилянтните музиканти взели решението да сътворят нещо, което ще има оптимистично звучене на фона на действителността. Концертът успя да докаже за пореден път, че ние-хората сме несломими, ако погледнем на света през очи, задвижени от безпределния извор на вдъхновение - изкуството.

Български народни песни, поднесени с модернистично джазово звучене, и вечни музикални творби на няколко езика се понесоха във въздуха на внушителния културен паметник на Филипополис. Камен Донев прочете на публиката трогателно писмо, което е написал в памет на гениалния Тодор Колев- негов приятел и вечна муза. „Спомням си като дете в нас се бяха събрали гости, и аз изведнъж се озовах в центъра на стаята, качен върху една табуретка- имитирах Тодор Колев”. Не пропусна да приповдигне настроението на зрителите с няколко трибютни изпълнения на негови култови парчета.

Заедно с Камен Донев на сцената пяха Ева Перчемлиева–Тъканова, Александра Борисова, Кръстина Кокорска–Криста, Елена Кокорска, Галя Кокорска и Милена Караджова. За музикалното оформление са грижиха Стоян Янкулов – Стунджи - ударни, Петър Миланов- китара, Людмил Стойнев и струнен квартет, Борис Таслев-контрабас и Димитър Тишев.