Калоян Куманов кани на „Нощ на танго и цигански романси“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:50, 14.03.2023

Проектът „Нощ на танго и цигански романси“ на акордеониста Калоян Куманов, цигуларя Стилиян Дерменджиев, тенора Момчил Караиванов, пианистката Ралица Ботева, със специалното участие на танцьорката Нора Маршаха е на 23 март от 19 часа в зала "Съединение". Входът е свободен.

След големия успех на първия концерт, който се състоя през октомври миналата година със специалното участие на цигуларя маестро Евгений Шевкенов, Калоян Куманов реши да продължи проекта и да зарадва големия брой почитатели, които не успяха да намерят място в препълнената зала „Съединение“, а и всички почитатели, които очакват с нетърпение всяка негова изява – самостоятелно или с талантливи колеги и съмишленици.

Калоян Куманов е виртуозен акордеонист, който с безгранично любопитство, жар и много талант успява да съчетава разнообразни стилове и музика от различни епохи и да ги свърже със звука на акордеона. Калоян е възпитаник на  АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, където учи музикална педагогика и акордеон в класа на Георги Митев и Петър Маринов и  хорово дирижиране при главен асистент Димитър Григоров. След завършване на Академията, кандидатства и е приет в Държавния университет на Барселона. Там  специализира музикална педагогика и дирижиране в класа на прочутия испански диригент Едмонт Елгстром и д-р Роса Мария Жирбао (директор на отдел музикална култура на Барселона и президент на каталунската асоциация за доценти, професори и музикални педагози).

От 2008 г. до 2010 г. той е част от акордеонния квинтет на Камерния класически оркестър на Барселона (OKAB), с който гастролира из цяла Испания. В продължение на 11 години преподава  акордеон, пиано, солфеж и хор в една от школите на консерваторията Liceu в Барселона, както и в няколко други известни школи в Каталуния.

Преди 6 години Калоян се завръща в Пловдив и активно се намесва в културния живот на града. Заедно с Евелин Демирев, Стоян Янкулов - Стунджи и Ангел Дюлгеров създава „Калоян Куманов проджект”.

Проектът „Нощ на танго и цигански романси“ се финансира от община Пловдив е част от Културния календар на града за 2023 година.