Калин Сърменов: Ще играем представления в двора на училище, актьорите ще са с шлемове

  • от PlovdivTime
  • 18:18, 12.05.2020

"Да играеш представление с маска е абсурдно, но обсъждахме вариант актьорите да бъдат с шлемове. Но и това е проблем, тъй като няма да се чува. Обмисляхме как да сложим микрофона, но няма как да се получи", това заяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов във връзка с работата на театрите в условията на COVID-19. Според него театрите ще се възстановят най-бавно в сравнение с другите сектори.

„Доста дълго време отделихме да говорим за публиката, но се оказа, че по-големият проблем са артистите. Радвам се, че напоследък започнахме да коментираме този проблем. Публиката може да я предпазим, да я сложим в скафандри, но не и актьорите“, заяви той.

Той не разбира и защо има недоволство от страна на кино залите, както от ресторантьорите, тъй като те бързо ще се напълнят.  

„Дълго време ще имаме проблем с възстановяването. В момента мисленето трябва да се преструктурира и в това няма нищо лошо. Трябва да се обърнем към по-камерните форми и тези, които не изискват толкова голям човешки ресурс“, обясни той.

„Вече проведохме разговор с Шесто училище в София, за да се играят постановки в двора на учебното заведение. Имаме възможност да го направим. Не че ще изкараме страшно много пари, но това е раздвижване на системата. Хората трябва да имат усещането за светлина и смисъл. Убеден съм, че ще се справим“, каза още Сърменов.

"В момента ние трябва да се нахраним, не да преядем. Не да купуваме скъпи храни, а да оцелеем", каза той.