Какво се крие зад невероятните спортни постижения? Книгата на Дейвид Епстийн с премиера в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:10, 26.10.2020

Литературен салон "Spirt and Spirit" и Издателство Жанет 45 в рамките на Пловдив чете 2020 канят на разговор с Боряна Ангелова-Игова по книгата „Спортният ген: Какво се крие зад невероятните спортни постижения“ на Дейвид Епстийн в превод на български от Елка Виденова. Модератор е Ина Иванова.

Срещата е на 27 октомври 2020, вторник, 19 ч., в Клуб Пентото на Роршах, ул. Йоаким Груев 36.

"Книгата е световен бестселър.  Оказва се, че не генетиката е важна, а културата и обществото, в което се развива индивидът, за да има спортни постижения“, разказва Боряна Ангелова-Игова, преподавател по философия в Националната спортна академия за книгата на Дейвид Епстийн  “Спортният ген или какво се крие зад невероятните спортни постижения“. В книгата се дават примери с известни спортни звезди, като се посочва, че не вродените им способности са  водещи, а добрите тренировъчни практики, културата, в която са расли децата, познаването на самата игра, търсенето на себе си и влагането на удоволствие в тренировките.

Успешните спортисти са тези, които наистина обичат играта, но и съответният спорт трябва да е развит в тяхната страна. Пример за това се Кения и развитието на леката атлетика там и защо децата са мотивирани да тренират, и защо това не е развито това сред децата в Европа", допълва тя.

Ето и няколко анотации за книгата:

Не помня друга книга, която да ме е омагьосала, образовала и провокирала колкото „Спортният ген“. Епстийн завинаги променя начина, по който гледаме на елитните спортисти и техните постижения.
— Малкълм Гладуел

Ярък, жив и предизвикващ размисъл текст, който представя науката по разбираем за редовите почитатели на спорта начин.
— Бони Форд, ESPN

Повечето изследователи и писатели твърде неохотно зачекват въпроса за генетичните предпоставки, понеже се страхуват от плаващите пясъци на расовите и етническите стереотипи. На Епстийн му прави чест, че окото му не трепва пред това предизвикателство.
— The Washington Post

Прецизността, с която Епстийн търси отговори и информация, е не по-малко впечатляваща от огромното количество километри, които очевидно е изминал в хода на изследванията си… книгата му е забележителна, изпълнена с изключително ценна информация и прозрения.
— The Guardian

Епстийн разглежда в дълбочина причините за елитните постижения в спорта и ни запознава с герои и истории, които са толкова увлекателни, че читателят дори не усеща как преминава курс за напреднали по генетика, физиология и спортна медицина.
— Кристи Ашванден, The New York Times

Важна книга. „Спортният ген“ със сигурност ще разбуни духовете на онези, които си мислят, че всички можем да бъдем равни, стига да изравним факторите на околната среда, и най-вече тренировките.
— Майкъл Шърмър, The Wall Street Journal

Това е книгата, която чакам още от началото на шейсетте. Сигурен съм, че всеки, който се интересува от спорта и най-вече от въпроса: „Как най-добрите спортисти стават най-добри?“, ще остане очарован.

— Амби Бърфут, шампион на Бостънския маратон през 1968 г., Runner’s World 

Задължително четиво за спортисти, родители, треньори и за всеки, който иска да разбере какво е нужно, за да бъдеш велик.
— Джордж Дорман, автор на Play Their Hearts Out

Събитието е част от културната програма на Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2020. Вход свободен.