Изложби на Марио Жеков, Генко Генков и Енчо Пиронков в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:45, 27.01.2024

Морските пейзажи на изтъкнатия живописец маринист Марио Жеков (1898-1955 г.) гостуват в галерия „Капана” от 2 февруари до 5 март . Експозицията е създадена в края на миналата година от Художествена галерия - Стара Загора и проф. Марин Добрев по случай 125-годишнината от рождението на художника. Произведенията - акварели и гвашове, са от частни колекции и от фонда на галерията. Повечето ще бъдат представени за първи път в Пловдив. Официално откриване не е предвидено.


Художникът е свързан с Пловдив. Той прави първата си камерна изложба под тепетата  и постъпва в Дружеството на южнобългарските художници. Между 1933 и 1936 г. работи епизодично като художник в Пловдивския театър.
В Зала "2019" пък ценителите ще могат да видят голяма ретроспективна изложба на живописеца Генко Генков (1923-2006 г.). В експозицията са включени голям брой произведения, рисувани от автора между 1949 и 2005 г., притежание днес на държавни, общински и частни колекции.

„Генко Генков. Отвъд видимото. 100 години от рождението на художника“ ще бъде открита на 7 февруари от 18 часа и ще може да се види до 6 март. Нейни куратори са Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, асистент-куратор Ана Топалова.
От 16 февруари до 17 март в Залите за временни експозиции на Главната ще бъде експонирана една изложба – изненада за повечето ценители. Всепризнатият живописец Енчо Пиронков ще покаже свои пластики от дърво, които десетилетия е държал в ателието си – един артистичен, но и романтичен импулс, инспириран от женското тяло.