Изложби и филм за Екатерина Каравелова с вход свободен в Стария град

  • от PlovdivTime
  • 15:02, 01.03.2023
Общински институт „Старинен Пловдив“ кани пловдивчани и гости на града на три събития през месец март, които са с вход свободен. На 2 март от 16.30 ч. в къща „Клианти“ официално ще бъде открита фотоизложбата „По следите на България“. Тя е посветена на Националния празник на България – 3 март. Фотоизложбата е по проект на Мария Иванова от Школа по фотография към ЦПЛР – Общински детски комплекс Пловдив с ръководител Изабел Хугасян и се осъществява със съдействието на общински институт „Старинен Пловдив“. Изложбата ще продължи до 31 март.
 
По повод 8 март - Международния ден на жената, общински институт „Старинен Пловдив“ ви кани на откриването на изложбата „Нишки“ на Мария Иванова и Петя Анастасова, което ще се състои на 7 март от 17.30 ч. в Малката базилика на Филипопол. „Нищки“ може да разгледате до 23 март.
 
На 8 март в къща „Д-р Стоян Чомаков“ (Постоянната експозиция на Златю Бояджиев) от 18 ч. ще бъде прожектиран филмът „Екатерина – жената, която беше единственият мъж“, дебютна продукция на Бояна Топчийска със сценарист Юрий Дачев, и оператор Георги Гроздев. Специален гост ще бъде продуцентът на филма Павел Павлов, който ще се срещне с пловдивчани след прожекцията.
„Екатерина - жената, която беше единственият мъж“ (90 минути) е биографичен разказ за живота на Екатерина Каравелова, чиято структура е подсказана от характерното за нея водене на дневник върху календар. Едно „лично време”, проектирано върху драматични за нашата история десетилетия /1860-1947/, разкриващо забележителните стоицизъм и гражданска непримиримост на забележителната българка. Качества, доказващи определението на чуждестранните кореспонденти по време на Сръбско-българската война: „От цялото останало население на София, г-жа Каравелова беше единственият мъж.“