Изложбата на Борис Димовски в къща “Стамболян“ продължава до края на ноември

  • от PlovdivTime
  • 13:50, 18.11.2022

Поради големия интерес, изложбата на шаржове и карикатури на Борис Димовски, експонирана в Къщата на Верен Стамболян (старата Къща на художниците, а днес - Постоянна експозиция на Димитър Киров) ще продължи до края на месеца.

Тя бе открита на 1. ноември по повод Деня на народните будители. Всички произведения са част от художествения фонд на Общински институт „Старинен Пловдив" и изобразяват  обществени фигури, свързани с Пловдив и с културния живот на страната през 70-те години на XX век. По това време кметът на Стария град Атанас Кръстев – Начо Културата кани Димовски да изрисува стени и тавани в знакови сгради под тепетата. Покрай опазването на автентичния им вид Начо Културата е полагал грижи и за артистичната атмосфера в Стария град. Така Борис Димовски изографисва и тогавашния творчески Дом на архитектите, къщата на управление „Старинен Пловдив“, сградата на Министерството на външните работи и други.

До края на ноември ОИ „Старинен Пловдив" и уредникът Ангелина Янакиева канят гражданите на Пловдив и гостите на Стария град да посетят изложбата и да се докоснат до творчеството на един от най-известните български карикатуристи от своето поколение, многократно награждаван за високи постижения в областта на карикатурата.

Борис Димовски е роден на 20 октомври 1925 г. в село Яврово. Завършва Художествената академия в София като ученик на Илия Бешков. Работи като художник във вестниците „Труд“ и „Стършел“, редактор и художник е в Българската национална телевизия. Рисува на живо в предаването „Всяка неделя“. Съавтор на Радой Ралин в книгата „Люти чушки“, която предизвиква скандал през 1968 г. Димовски илюстрира над 200 книги за деца и възрастни, сред които „Моля заповядайте“ – епиграми от Радой Ралин (1966), „Невчесани мисли“ от Станислав Йежи Лец (1968), „Мигове в кибритена кутийка“ от Олга Кръстева (1970), „Весели народни приказки“ (1974). Оформя театрални постановки като „Импровизация“ от Валери Петров и Радой Ралин (1961), „Божествена комедия“ от Исидор Щок (1967). Депутат е в 7-то Велико Народно събрание и в 36-то Народно събрание.  Умира на 26 март 2007 г.

Къщата на Верен Стамболян в Стария град е на ул. „Кирил Нектариев" 15. Работно време от 9 до 17.30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни.

Достъпът до изложбата е с вход свободен.